RTÜK, Gençlerin Medya Kullanımı ve Dijital Okuryazarlık Araştırması'nı yayınladı. RTÜK Kamuoyu, Yayın Araştırmaları ve Ölçme Dairesi Başkanlığınca yapılan araştırmada, 15-21 yaş grubundaki gençlerin medya araçlarını kullanması, dijital okuryazarlık ve ekran bağımlılığı düzeyleri konuları ele alındı.

Dünya genelinde 2 saat 54 dakika olan televizyon izleme süresi, Türkiye genelinde 4 saat 33 dakika iken bu süre gençlerde 1 saat 42 dakika olarak belirlendi. 2018'de 2 saat 51 dakika olan gençlerin TV izleme süresinin, 2021'de 1 saat 42 dakikaya gerilediğini ortaya koyan araştırmaya göre, bunda ekran çeşitlenmesi ve alternatif yayınlar etkili oldu.

Araştırmanın, internet kullanımına dair verileri ise 15-21 yaş grubundaki gençlerin yüzde 92,3'ünün internet kullandığını ortaya koydu. Dünya genelinde 6 saat 54 dakika olan internet kullanımı ortalamasının Türkiye genelinde 7 saat 57 dakika olduğunu belirleyen araştırmaya göre, gençler günlük 4 saat 37 dakika internet kullanıyor.

SONUÇ NE?

200 sayfalık raporda RTÜK sonuöç bölümünde şu ifadeleri kullanmıştır: "Araştırma gençlerin medya kullanımlarının geleneksel medyadan dijitale doğru kaydığını göstermektedir. İnternet kullanımı, dijital yayın platformu ve dijital müzik mecraları kullanımı ile sosyal medya kullanımının geleneksel medya olan televizyon ve radyonun önüne geçtiği tespit edilmiştir. Sosyal medya kullanımı ile ilgili bir diğer tartışmalı husus ise gençlerin ülke ve dünya gündemine dair haberleri en fazla bu mecradan takip ediyor olmaları. Haber kaynağı olarak ilk sırada bu mecraya güvenmeleri bununla birlikteyapılan farklı araştırmalarda sosyal medyada yer alan haberlerin doğruluğu ve yalan haberin bu mecradaki yayılma hızına ilişkin endişelere, gençlerin bu mecraya olan güvenlerinin sorgulanması gerektiğine işaret etmektedir. Sonuç olarak ekran bağımlılığın önlenmesi ve güvenli dijital kullanım açısından dijital okuryazarlık yetisinin çocuk ve gençlere kazandırılması bu araştırmada elde edilen en önemli sonuçtur.