Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı, 2021’de 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiğini belirtirken bu sayının 100 bine kadar çıkabileceğine dikkat çekti. Yazılımcıların yurt dışına yönelmesinin en önemli nedenleri arasında düşük maaş ve uzun çalışma saatleri öne çıkıyor.

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı Bloomberg'e verdiği röportajda 2021’de 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiğini ve bu sayının 100 bine çıkabileceğini söyledi. Kamalı, “Türkiye’de bir yazılım şirketi yeni mezun yazılımcıyı bin dolara çalıştıracak finansal gücü bulamazken, ABD ve Avrupa’dan yazılımcılarımıza gelen teklifler en az 2 bin 500 dolardan başlıyor. Bu rekabeti bizim TL bazında sürdürebilmemiz mümkün değil” dedi.

“Daha çok yazılımcı yurt dışına gidecek”

Yazılım şirketlerinin mevcut iş gücünü kaybetmesinin en önemli nedenlerinden birinin de uzun çalışma saatleri olduğunu belirten Kamalı diğer etkenleri ise şu şekilde sıraladı: Uzakta çalışılabildiğinden ötürü şirket bağlılığı zayıf kalıyor, artan çalışma saatleri ve iyi fırsatlar yazılımcının başka işe geçmesiyle sonuçlanıyor.

“Şirketler büyürken iş gücünü kaybediyor”

Kamalı, Türkiye’deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirtirken iş gücünün ise aynı dönemde yüzde 10’dan fazla azaldığını belirtti. Öte yandan belirli tematik alanlarda da çok ciddi açıkların olduğunu ve söz konusu alanda faaliyet gösteren şirketlerin de bu durumdan yüzde 50 civarında etkilendiğini söyledi.