Tarihi projenin başlangıcı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, projenin Bursalıların 40 yıllık hayali olduğunu, hangi siyasi partiden olursa olsun, birçok belediye başkanının bölge ile alakalı hedefleri olduğunu söyledi.

Projenin başlamasının üzerinden henüz iki yıl bile geçmemesine rağmen önemli bir mesafe alındığını dile getiren Başkan Aktaş, bünyesinde 14 han, 1 bedesten, 13 açık çarşı, 7 üstü örtülü çarşı, 11 kapalı çarşı, 4 pazar alanı, 21 cami, 177 sivil mimarlık örneği yapı, 1 okul ve 3 türbenin bulunduğu, alanın tam bir açık hava müzesi olduğunu belirtti.

500 milyonluk proje

Projeyle tarihî yapıların ortaya çıkmasını, bölgedeki esnafın daha görünür olmasını, hem Bursalıların hem de Bursa’ya gelenlerin daha ferah bir alanda dolaşmalarını amaçladıklarını vurgulayan Başkan Aktaş, “Projede toplam kamulaştırma bedeli 250 milyon TL’dir. Hisar ile Hanlar Bölgesi arasındaki bağlantıyı da güçlendirecek olan bu proje kapsamında; 2000 metrekarelik 3 adet meydan, 9000 metrekarelik yeşil alan ve peyzaj düzenlemesi, 12500 metrekarelik kapalı otopark yapılacak. İhalesi yapıldı ve yer teslimi gerçekleştirildi. Farklı noktalarda ve arazi eğimi ile gizlenecek şekilde parça parça olarak tasarlanan umumi tuvalet, belediye destek birimleri ve bankamatik birimleri yer alacak. Ayrıca toplam 900 metrekare tek katlı hizmet yapıları da tasarlandı. Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi’nin kamulaştırma ve uygulama projesiyle birlikte toplam proje bedeli 500 milyon TL’dir. Bu paranın yarı bedeli de Bakanlığımız tarafından Bursa’ya armağan edildi” diye konuştu.

‘Tarihe vefa geçmişe saygı’

Bursalıların, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde hayata geçirilen projeyi 40 yıldır merakla ve özlemle beklediğini ifade eden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Burası bizim tarihimizin doğduğu yer. Burayı özel yapan üç unsur vardır. Uludağ, Ulu Cami ve Ulu çınar. Uludağ heybeti, Ulu Cami haşmeti, Ulu çınar ise hayatı temsil eder. İşte medeniyetimize can suyu veren, taşa ruh üfleyen ecdattan aldığımız ilhamla biz de bugün Hanlar Bölgesi’ndeyiz. Tüm Türkiye'de ‘tarihe vefa geçmişe saygı’ sloganı ile başlattığımız birçok projeyi yaptık. Yeşil Bursa'yı, kadim Bursa'yı büyük tarihi ile buluşturmak için ilk taşı hep birlikte yerleştireceğiz. 2 yıl önce buraya geldik ve bir söz verdik. Bursa’mıza, Türkiye'mize bir söz verdik ve bu tarihi bölgeye zarar veren binaları yıktık. İşte bu Hanlar Bölgesi'nin etrafını tamamen açtığımız bu alanda tam 500 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirdik.  Projemizde birlikte Bursa’mızın tarihi kimliğini ön plana çıkaracağız ve bu alanda bulunan Pirinç Han ve İpek Han gibi tarihi hanlarımızın görünürlüğünü artıracağız. Proje kapsamında 2000 metrekare büyüklüğünde 3 tane meydanımız olacak. 19 bin metrekare açık ve yeşil alan, yer altında da buraya gelen misafirlerimizin araçlarını park edeceği 12500 metrekarelik otoparkımız olacak. Bu da 500 araçlık otopark demektir. Vatandaşlarımızın, bu tarihi ve kültür aksında sıkılmadan, güzellikler içinde, çınarların gölgesinde gezdiği bir projeyi hayal ettik. İnşallah bugün de ilk taşımızı koyuyoruz. Biz taş üstüne taş koyanların yolundayız. Birileri gibi milletin önüne, milletin işlerine, milletin hedeflerine taş koyanlardan hiçbir zaman olmadık. İnşallah bu projemiz, geleceği bıraktığımız çocuklarımıza emanet ettiğimiz kadim değerlerin aziz hatıraları, yeni bir mihenk taşı olacaktır. Osman Gazi'nin göz nurlarına, Orhan Gazi'nin evlatlarına, Sultan Murad'ın evlatlarına şimdiden projemiz hayırlı, uğurlu, mübarek olsun” diye konuştu.

Konuşmaların ardından canlı bağlantılar ile yapımı tamamlanan hizmetlerin açılışını yapıp, yeni projelerin temelini atan Bakan Kurum, daha sonra Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Meydan Projesine ilk taşı yerleştirdi.