BUÜ Yapı Topluluğu tarafından geleneksel hale getirilen ve Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Geleceğimin İnşası’ etkinliğinde, “Dünden bugüne yapı denetim” konusu ele alındı.

Yapı Topluluğu üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve sektör temsilcilerinin bulunduğu panelde konuşan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Esra İnhanlı, “Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Bursa Şubesi olarak, şehrimizin üniversitelerinin mühendislik fakültesi öğrencilerinin her zaman ve her konuda yanlarında olacağız” dedi.

İnhanlı’nın yaptığı açıklamaların ardından geçilen panelde, Bursa Zirve Yapı Denetin firmasından Fatih Özçınar, “Yapı denetim nedir?”, “Yapı denetim uygulaması neden var?, “Yapı denetim uygulaması ne zaman başladı? gibi sorulara verdiği yanıtlarla, sektörün dünü ve bugününe ışık tuttu.

“16 yıldır sektörün içindeyim”

16 yıldır yapı denetim sektörünün içerisinde olduğunu belirten Fatih Özçınar, “İçinde bulunduğumuz sektör çok genç bir sektör. 22 yıllık mazisi olan bir sektör. Ben de 16 yıldır bu işin içerisindeyim Bursa’da. 2006’da başladım ben bu işe. Bu işi yapacağıma inandığım andan itibaren sorumluluk alarak ve ortaklarımı da bularak bu işe başladım” dedi.

Yapı denetimin kavramsal tanımını “gerekli yasal düzenlemeler sonucu oluşmuş ve yasal evraklarını tamamlayarak yapı ruhsatı alınmış bir parselde yapılacak yapının ruhsat öncesi projelerinin, ruhsat sonrası da parseldeki tüm imalat uygulamalarının onaylı projelere göre kontrol ve denetim işi” şeklinde yapan Fatih Özçınar, yapı denetim sistemini ise 2000 yılından 2022 yılına geldiği süreci aktardı. Özçınar, Türkiye’nin yapı denetim konusundaki en büyük sınavını 1999 depreminde verdiğini; ancak sınıfta kaldığını ifade eden Özçınar, “1999 yılında ilimizin de içinde bulunduğu bölgemizde meydana gelen Marmara ve Düzce depremleri ülkemizde yapıların denetlenmesi konusunun yetersiz olduğunu ve yapıların doğru bir şekilde denetlenmediğini gösterdi. Bu depremde 18 bin insan hayatını kaybederken, 40 bin kişi de yaralandı. 55 bin konut yıkıldı veya hasar aldı. Yapı Denetim Sisteminin temelleri de bu depremlerin ardından atılmaya başlandı. Söz konusu sistem içindeki yapıların imalatlarını karşılaştıran Bakanlık; ‘Yapı Denetim Hizmeti’ alan yapıların daha güvenli ve kaliteli olduğunu ortaya koymuş ve tüm ülkede uygulamaya almıştır. Bugün halen yürürlükte olan “Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği ilk kez 2008 yılında uygulamaya alınmıştır” dedi.

“Kaliteli ve güvenli yapılar üretilmesi için çalışıyoruz”

Yapı denetim kuruluşlarının bugün geldiği noktada ise,deprem gibi yaşanan doğal afetlerde de başarılı bir sınav verdiklerini açıklayan Fatih Özçınar, sözlerini şöyle sürdürdü: “2000-2022 yılları arasında yaşanan depremlerde birçok yapı yıkılırken ya da hasar alırken; yapı denetim sistemi uygulanan ve yapı denetim kuruluşlarından denetim hizmeti alarak üretilen hiçbir yapı yıkılmadı. Taşıyıcı sistemi zarar görmedi. Bu da yapı denetim hizmeti doğru ve ciddi bir şekilde uygulanması halinde sonuçların da güzel olduğunu gösteriyor. Yapı denetim kuruluşları günümüzde kaliteli ve güvenli yapılar üretilmesi için hizmet veriyor.”

“Yeni mezunlar da yapı denetim kuruluşlarında görevlendirilebilir"

Yapı denetim kuruluşlarını kimlerin açabileceği ve kimlerin görev alabileceği hususunda bilgiler veren Bursa İpekyolu Yapı Denetim firmasından Emir Özen de, yapı denetim kuruluşlarında görev alabilen mimar ve mühendislerin yapı denetim kuruluşu kurabileceklerini aktardı. Özen, yapı denetimi hizmetinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş ve izin belgesi verilmiş Yapı Denetim Kuruluşları bünyelerindeki denetçi ve yardımcı kontrol elemanı personellerce verildiğini belirtti. Mimar ve elektrik mühendisi, makine mühendisi, inşaat mühendisi meslek mensuplarının bakanlıkça uygun görülmeleri halinde denetçi belgesi alabileceklerini belirten Özen, elektrik, makine ve inşaat sektörlerinde tekniker ve teknisyen olanların da yardımcı kontrol elemanı olarak görev alabileceğini duyurdu. Emir Özen, yapı denetim kuruluşu personellerinin görevlerini de sıraladığı konuşmasında, yapı denetim kuruluşlarının yapılan tüm imalatların doğru ve projeye uygun olarak yapılması konusunda yapı sahibine karşı taşıyıcı sistemden 15 yıl, diğer imalatlardan 2 yıl boyunca sorumlu olduklarını bildirdi.Özen, yeni mezun inşaat mühendisi veya mimarların ilgili meslek odalarına kayıt olduktan sonra bakanlıkça yapı denetim kuruluşlarında görevlendirilebileceğinin de bilgisini verdi.