75 bin konutun enerji ihtiyacını karşılayacak ‘Doğu Katı Atık Entegre Tesisi’ açılışına katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "2053 yılında katı atıklarını tamamen dönüştüren ve düzenli depolama oranını yüzde 65’lere indiren bir Türkiye hedefliyoruz" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından İnegöl-Yenişehir arasında Yeniyörük Mahallesi’ne yapılan ‘Doğu Katı Atık Entegre Tesisi’, Bakan Murat Kurum’un katılımıyla hizmete girdi. 25 milyon dolarlık tesis, yüzde 100 tamamlandığında 40 milyon dolarlık yatırım olarak hizmet verecek. Bursa’nın doğusunda bulunan 5 ilçede 583 bin kişiye hitap edecek tesisten, tümü bitince 8 ilçede 1 milyon 400 bin kişi faydalanacak. Bursa’nın toplam atığının yüzde 40’ı bu tesiste bertaraf edilecek.

Törenin açılış konuşmasını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptı. Aktaş, “Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak atıktan enerji üretimini ve hammadde geri kazanımını sağlayacak entegre tesisleri kentimize kazandırmak için çalışmalara başladık. Şehrimizde oluşan günlük 3 bin 500 ton evsel nitelikli atığı doğu ve batı havzası olarak ikiye ayırdık. Doğu bölgesinde halihazırda düzenli depolama sahası olarak 2012 yılından beri hizmet veren bu alanı entegre bir tesise dönüştürdük. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan ihale çerçevesinde yaklaşık 25 milyon dolarlık bir yatırım yapılarak bu alan bir entegre katı atık bertaraf tesisine dönüştürülüyor. Tesis tamamlandığında toplamda 40 milyon dolarlık bir yatırım yapılmış olacak. Mevcut durumda tesis Bursa’nın doğu bölgesinde bulunan 580 bin kişilik nüfusa sahip 5 ilçeye hitap etmektedir. Bursa’nın toplam belediye atığının yüzde 12’si bu tesiste değerlendirilmektedir. Sene sonunda tesis tam kapasiteye ulaştığında ise 1 milyon 400 bin kişilik nüfusa sahip 8 ilçeye hitap edecek tesiste Bursa’nın toplam atığının yüzde 40’ı değerlendirecektir” dedi

“Tesise gelecek karışık belediye atıkları mekanik ayırma tesisinde cinslerine göre ayrıldıktan sonra organik atıklar biyometanizasyon tesisine alınarak metan gazından elektrik üretiliyor” diyen Aktaş, “Bakiye atıklar düzenli depolama alanına, kalorifik değeri olan atıklar atıktan türetilmiş yakıt hazırlama tesisine, geri kazanımı mümkün atıklar ise lisanslı firmalara gönderiliyor. Bu işlemler sayesinde sahaya giden atık miktarında yüzde 65’lık bir azalma meydana gelmektedir. Biyometanizasyon tesisinde iki tankımız devreye alındı. Şu an düzenli depolama sahasından elde edilen deponi gazıyla birlikte yaklaşık 6 megawatt/saat enerji üretilmektedir. Yılsonuna kadar toplamda 3 adet tank daha devreye alınacak. Organik atıktan enerji üretim kapasitesi yaklaşık 10 megawatt/saate ulaşacak. Bu değerlere bakıldığında düzenli depolama sahasından elde edilen deponi gazı ile birlikte saatte 12 megawatt enerji üretimi gerçekleştirilerek, yaklaşık 75 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanmış olacak. Ayrıca tesiste atıktan enerji üretiminin yanı sıra ülkemizde başlatılan sıfır atık projesi çerçevesinde de kaynakta ayrıştırma sonrasında karışık belediye atığının içerisinde kalan kağıt, karton, cam, metal gibi ambalaj atıkları da ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılmaktadır” diye konuştu.

"Yatırımlarımızın açılışlarını yine hep birlikte gerçekleştireceğiz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise, “Bugün hakikaten, sizlere verdiğimiz sözleri tutmanın heyecanı içerisindeyiz. İşte şu anda günün ilk eser meşalesini yakacağız. Tabi bununla da kalmayacak; inşallah buradan sonra da Bursa’mızın tarihine ve yeşiline yakışır yatırımlarımızın temellerini atacak, açılışlarını yapacağız. Çekirge Teras Projesi Tanıtımı ve ilk fidan dikimini yapacağız. Hanlar Bölgesi Çarşı Başı Meydanı ve Mevlâna 7. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma ile yatırımlarımızın açılışlarını yine hep birlikte gerçekleştireceğiz. Bursa’mızda; toplam yatırım bedeli 2 milyar liraya ulaşan; 3 bin 689 konut ve 541 dükkânın yer aldığı 6 projemizin kiminin temellerini atacak, kiminin anahtarlarını kardeşlerimize teslim edeceğiz. 15 altyapı projemizin de açılışlarını gururla Bursalı kardeşlerimize armağan edeceğiz. Ben şehrimize yapılan bu yatırımlarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bursa’mızın marka değerini artıracak tüm yatırımlarımız şehrimiz için, kadim başkentimiz Bursa’mız için hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Dünyada en büyük çevre sorunlarının başında hiç şüphesiz iklim değişikliği geldiğini ifade eden Kurum, “Bu durum; tarımdan sağlığımıza, su kaynaklarımızdan ormanlarımıza kadar tüm canlı hayatını tehdit etmektedir. Bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye, iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında. Ülkemizin kuzeyinde sel ve heyelan felaketleri, güneyinde orman yangınları, İç Anadolu’muzda yaşadığımız kuraklık bunun göstergeleri. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, net sıfır emisyon diyerek, yeşil kalkınma diyerek 2053 yılı için tarihi bir hedef ortaya koydu. Bizler de inşallah, valilerimizle, milletvekillerimizle, belediyelerimizle el ele vererek bu hedeflere ulaşmak için canla başla çalışıyoruz. En özel çalışmalarımızın başında, Türkiye’yi kuşatan Sıfır Atık Seferberliğimiz geliyor. Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde yürüttüğümüz, bütün dünyada örnek alınan bu küresel çevre hareketiyle Bursa’nın Gölyazı, Uludağ, İznik Gölü, Longoz Ormanları, İnkaya’da bulunan asırlık çınar gibi birbirinden kıymetli doğal zenginliklerimizi koruyoruz” dedi.

"Bursa’nın toplam atığının yüzde 40’ını dönüştürecek, atığı ekonomik değere dönüştürecek"

“Atıklarımızı dönüştürerek ekonomimize katkı sağlıyor, evlatlarımıza yeni istihdam alanları oluşturuyor, onlara güzel bir gelecek sunuyoruz” diyen Kurum konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İşte bugün Bursa Büyükşehir Belediyemizle birlikte çalışmalarını tamamlayarak açılışını gerçekleştirdiğimiz Doğu Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisimiz bu yatırımlarımızın en başarılı örneklerinden biridir. Bursa Büyükşehir Belediyemizin ve Uludağ Üniversitemizin de büyük katkılar sunduğu İklim Şûramızda, geri dönüşüme dair çok önemli bir hedef ortaya koyduk. 2035 yılına kadar geri kazanım oranımızı yüzde 60’a çıkaracak, 2053 yılı itibariyle ön işleme tabi olmayan atıkları düzenli depolamaya kabul etmeyeceğiz. Bu kararlılık neden çok önemli? Bakın bugün Sıfır Atık Hareketiyle yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı yüzde 28’ler seviyesine çıkardık. Bu 98 milyar liralık ekonomik kazanç demek. Milyonlarca ağacı kurtarmak demek, temiz hava, temiz su, temiz denizler demek. İnşallah 2053 yılında katı atıklarını tamamen dönüştüren ve düzenli depolama oranını yüzde 65’lere indiren bir Türkiye hedefliyoruz. Bursalı kardeşlerimizin hizmetine sunduğumuz Doğu Bölgesi Entegre Katı Atık Tesisimiz hedefimize giden yolun taşlarını döşememize yardımcı olacak. Bursa’nın doğu bölgesinde bulunan 5 ilçesine hizmet veren bu tesisimiz sene sonunda inşallah tam kapasiteye ulaşacak; 1,5 milyon Bursalı kardeşimize yani Bursa’nın yarısına hizmet verecek. Bursa’nın toplam atığının yüzde 40’ını dönüştürecek, atığı ekonomik değere dönüştürecek. Aynı zamanda buradan elde edilecek enerji üretimiyle 75 bin konutumuzun enerji ihtiyacı karşılanacak. Peki, bu tesisle yetinecek miyiz? Bunun bir kardeşini de, hızlıca batı bölgesinde inşa edeceğiz. Belediyemiz bu noktada hummalı bir şekilde çalışıyor. Şimdi buradan hep birlikte söz veriyoruz. Belediyemizin yanında olmaya devam edeceğiz; Batı tesisimizi 2024 yılında tamamlayacak, Bursa’nın tamamında atıkları ekonomiye kazandıracağız, Bursa’nın ekonomisini, yavrularımızın sağlıklı yarınlarını en güçlü hale getireceğiz.”