Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğünde deprem İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, ve İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi.

Konuyla ilgili uzmanlar, önemli açıklamalarda bulundu. Onları sizler için derledik:

İTÜ Yer Bilimleri Prof. Dr. Mehmet Sinan Özeren:

"Marmara Denizi'nden gelen izlenimlere göre inanılmaz bir yük var. Bu hat kayacak. İstanbul'da olası bir deprem yok, garanti bir deprem var. İstanbul'da, 25 km uzaklıkta olan bir depreme uyandık. Marmara'da 7 Büyüklüğünde olacak depremi siz düşünün."

Bilim Akademisi üyesi jeolog Prof. Dr. Naci Görür:

“Son depremle birlikte bölgedeki enerjinin büyük ölçüde boşaldı. Sarıdere-Gölyaka/Düzce’de 6,0 deprem oldu. 1999 depremleri KAF’ın (Kuzey Anadolu Fayı) bu kesimini Bolu Tüneli’ne kadar kırmıştı. Biz bu hattın Bolu kesiminin de kırılmasını beklediğimize dair bir bilgi vermiştik. Bugünkü deprem muhtemelen Gölyaka-Sarıdere arasında kırılmamış KD-GB (kuzey doğu – güney batı) uzanımlı kısımda oldu. Düzce’de olan bugünkü deprem ile bu yörede enerjinin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyorum. Ancak Bolu Dağı Tüneli ile Bolu güneyi arasında, KAF’a bağlanan hat henüz kırılmadığı için bu kesim riskli bölge olarak düşünülmelidir”

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy:

"Beklenen İstanbul depreminin öncüsü falan değil. Biz Marmara Denizi içerisinde 7'den büyük bir deprem bekliyoruz, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde. Şu anda böyle bir depremden söz etmiyoruz. Daha doğudaki bir depremden söz ediyoruz. Düzce, zemin olarak iyi değil. 1999 depremi sonrası yapı stoku yenilendiği için büyük bir hasar beklemiyorum. Bundan sonra 5 civarında artçılar hissedilebilir. Bu en az bir hafta 10 gün sürebilir. Buna hazır olunmalı”

Jeolog Prof Dr. Okan Tüysüz:

“Depremin şiddeti 5,9 ancak yüzeyde oluşan şiddet 8 civarında. Aşağı yukarı 700 bin ton civarında bir dinamitin patlamasına eşdeğer bir enerjinin bu deprem vasıtasıyla boşaltıldığını gösteriyor. Dolayısıyla oldukça kuvvetli bir deprem. Hasarlı yapılara girmemek ve yetkililer tarafından incelenmesinin beklenmesi gerekiyor. Türkiye’de 24 il 110 ilçe deprem üreten faylar üzerinde yer alıyor. Türkiye’de 485 tane 6 ve üzeri deprem üretebilecek fay var. Bilinmeyen faylar da var. Hiçbir deprem sürpriz değil, hazır olmak önemli.”