Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu BTSO, Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa’da firmaların ciro, ihracat, istihdam, katma değer, karlılık, öz sermaye ve net aktiflerini ortaya koyarken, kent ve ülke ekonomisinin gelişimi için de önemli bulgular sunuyor. Bursa’da ilk 250 büyük firmanın net satışları yüzde 11,1’lik artışla 164,8 Milyar TL, üretimden satışları yüzde 10,5 artışla 118,4 Milyar TL’ye yükseldi.

ÖZSEMAYEDE ARTIŞ

Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı Bursa’daki firmaların 2019 yılında ulaştıkları katma değer toplamı yüzde 9,1’lik düşüşle 25,3 Milyar TL olarak kaydedilirken, şirketlerin vergi öncesi dönem karları da yüzde 1,5 oranında azalarak, 8,8 Milyar TL oldu. Bursa’nın ilk 250 firması baz alındığında bu firmaların öz sermayelerinde yüzde 18,4’lük artış kaydedilirken firmaların toplam öz sermayeleri ise 40,8 Milyar TL’ye yükseldi. Bursalı devlerin net aktifleri de yüzde 14,3’lük artışla 116,1 Milyar TL olarak kayıtlara geçti.,

BURSA 187 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

Bursa’nın çarpıcı ekonomi verilerini paylaşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Bursa, 187 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla dünya ticaretinde söz sahibi şehirler arasındaki konumunu her geçen yıl daha da sağlamlaştırıyor. Bu kapsamda küresel ölçekte yaşanan politik, ekonomik ve toplumsal gelişmeler Bursa ekonomisine de yansıyor. 2019 yılında küresel ölçekte artan korumacılık politikalarıyla son 10 yılın en düşük büyüme verileri kaydedildi. Ülkemizi de etkisi altına alan ekonomik durgunluk, Hükümetimiz tarafından zamanında alınan tedbirler ve reel sektörümüze sağlanan destekler sayesinde sınırlandırıldı.” dedi.

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM VURGUSU

BTSO’nun bu süreçte bir taraftan katma değerli üretim ve ihracat, bir taraftan da kent ekonomisindeki nitelikli dönüşümünü gerçekleştirmek üzere çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Başkan Burkay, “Birçok firmamız Türkiye ve dünya ekonomisinde büyüme, talep ve finansal istikrar konusunda yaşanan gelişmelerden etkilendi. Ancak firmalarımız, ‘Bursa Büyürse Türkiye Büyür’ inancıyla üretim, istihdam ve ihracatla Türkiye’mizin kalkınma hedeflerine büyük bir özveriyle omuz verdi. Bursa ve ülke ekonomimize katkı sağlayan tüm üyelerimizi bu vesileyle bir kez daha yürekten kutluyorum. Yaşadığımız olağanüstü süreçler, yapısal reformları hızla hayata geçirmemiz, değişen koşullara karşı uyum yeteneğimizi artırmamız, özel sektör firmalarımızı finansal açıdan rekabetçi hale getirmemiz ve daha da önemlisi yerli ve milli üretimle ekonomimizi güçlendirmemizin gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu.” diye konuştu.

“İSTİHDAM DEPOSU SEKTÖRLERE DESTEK SÜRMELİ”

Başta makine, tekstil, otomotiv ve inşaat gibi üretim ve istihdam deposu sektörlere sunulan desteklerin artırılarak uygulanmasının işsizlik, faiz ve enflasyon sarmalından kurtulmak isteyen Türkiye için kritik önemde olduğunu bir kez daha gösterdiğine işaret eden İbrahim Burkay, şöyle devam etti: “Bizler de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak ülkemizin sürdürülebilir ve güçlü büyüme vizyonuna katkı sağlayan projelerimizle tüm firmalarımıza rehberlik etmeye ve kalkınma hedeflerimize destek sunmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle hazırladığımız ‘İlk 250 Büyük Firma Araştırması’nın firmalarımıza ve iş dünyamıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.”