Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) düzenlediği “İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni’nde otomotiv endüstrisinde 2021 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren kuruluş Ford Otomotiv oldu. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik’in ev sahipliğinde düzenlenen otomotivin gurur gecesinde, 2021 yılında en fazla ihracat yapan ilk 110 firmaya Platin, Altın, Gümüş ve Bronz kategorilerinde ödülleri dağıtıldı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Türkiye’nin 16 yıldır üst üste ihracat şampiyonu olan ve toplam 70 milyar dolar dış ticaret fazlası ile ekonomiye değer katan büyük bir aileyiz. Pandeminin tetiklediği çip krizi, tedarik zincirindeki kırılmalar ve son olarak Rusya-Ukrayna savaşı, sektörü global çapta olumsuz etkiliyor. Ancak bu zorlu süreci yeni fırsatlara dönüştüreceğiz. Avrupa pazarına yakınlığımızı fırsata çevirmek için, katma değerli üretimin yanında, lojistik ağımızı güçlendirmek ve AB’nin sınırda karbon düzenlemesine uygun üretim ve taşıma yapmak büyük önem taşıyor" dedi.

İhracatın Şampiyonları Ödül Törenine TİM Başkanı İsmail Gülle ile birlikte OİB Yönetim Kurulu ve otomotiv endüstrisinin lider firmalarının yöneticileri de katıldı. Ford Otomotiv’in ödülü, TİM Başkanı İsmail Gülle ve OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik tarafından Ford Otomotiv Genel Müdürü Güven Özyurt’a takdim edildi.

Ödül törenine, Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre dünyada yer alan 193 ülkenin tamamına ihracat yapan otomotiv sektörünün kısa tanıtım filmi ile başladı. Filmde, otomotiv endüstrisinin 191 Ar-Ge ve Tasarım Merkezi ve 50 bin mühendisi ile inovasyonda öncü olduğu, yılda 30 milyar dolara yakın ihracat yapan, 300 bin kişiye istihdam sağlayan, her dört dakikada 10 araç üreten, 7’sini ihraç eden ve 225 bin dolar değer yaratan dev bir sektör olduğu vurgulandı. Filmin ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, otomotiv endüstrisinin 16 yıldır üst üste Türkiye’nin ihracat şampiyonu sektörü olarak büyük bir aile olduğunu ve toplam 70 milyar dolar dış ticaret fazlası ile ekonomiye değer katan bir endüstriye ulaştığını söyledi.

“Avrupa’ya yakınlığı fırsata çevireceğiz”

Konuşmasında otomotiv sektörünün 16 yıllık şampiyonluk tarihine ilişkin bilgiler veren Baran Çelik, “İlk ihracat şampiyonluğuna ulaştığımız 2006 yılına geri döndüğümüzde Türkiye ihracatı 86 milyar dolar, otomotiv ihracatı ise 15 milyar dolardı. Bugün ise ülkemizin ihracatı 225 milyar dolara, otomotiv ihracatımız da 30 milyar dolara ulaştı. Bu başarılara rağmen hep daha fazlası için çalışıyoruz. Son üç yılda küresel çapta yaşanan sorunlar otomotiv ihracatımızın daha yukarılara çıkmasını engelledi. Önce pandemi, sonrasında pandeminin tetiklediği çip krizi ve tedarik zincirindeki kırılmalar, en son olarak da Rusya-Ukrayna savaşı otomotiv endüstrisini global anlamda olumsuz etkilemeye devam ediyor. Üretimde aksamalar devam ederken, küresel otomotiv pazarı da bir türlü toparlanamıyor. Bu yılın da tam bir toparlanma yaşanmadan tamamlanacağını görüyoruz” dedi.

Gülle: “Yıl sonunda 250 milyar dolarlık ihracat hedefini geçeceğiz”

TİM Başkanı İsmail Gülle de pandemi sonrası çip krizinin de etkisiyle yeni araç bulmanın zor olduğu bir dönemden geçildiğini ancak yavaş yavaş otomotiv sektörünün dengesini bulacağını söyledi. Dünya ve Türkiye’nin uzun süredir unutmuş olduğu enflasyonlu dönemi bir süre daha yaşayacağına dikkat çeken Gülle, şunları söyledi: “Petrolün, enerji fiyatlarının inanılmaz noktalara geldiği yeni bir dünya düzenine gidiyoruz. Aynı zamanda ülkelerin kendi kendine üretmesinin de ne kadar önemli olduğunu gördük. İhracatçılar olarak pandemiden 2020 yılında kısa bir dönem etkilendik ancak şartlar ne olursa olsun 20 ayın 18’inde rekor kırdık. Türkiye’deki 103 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan TİM ve İhracatçı Birlikleri olarak 7gün 24 saat görev yaptık. Tüm parametlerin bozulduğu bir ortamda ülkemize, halkımıza gelecekle ilgili daha güzel şeyler üretme imkanı bulduk. Pandemi yılında 169 milyar dolar olan ihracatımızı geçen yıl 225 milyar dolar gibi olağanüstü bir rakama çıkardık. Bu yıl 250 milyar dolar hedefliyoruz. Geçen yıl nisan ayından bu yılki nisan sonuna kadar 240 milyar doları geçmiş durumdayız. Bu da demek oluyor ki, yıl sonunda hedefimizi de geçmiş olacağız. Türkiye olarak üretim gücümüze güveniyoruz. Yerli otomobilimizin de banttan ineceği Cumhuriyetimizin 100.yılında, 300 milyar doları aşacak bir otomotiv ailesine sahibiz."

,

OTOMOTİV İHRACAT ŞAMPİYONU ÖDÜLÜ

1-Ford Otomotiv San. A.Ş.

PLATİN İHRACATÇI ÖDÜLLERİ

2-Toyota Otomotiv San.Türkiye A.Ş.

3-Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.

4-Kibar Dış Ticaret A.Ş.

5-Tofaş Türk Otomobil Fab.A.Ş.

6-Mercedes-Benz Türk A.Ş.

7-Bosch San.ve Tic.A.Ş.

8-TGS Dış Tic.A.Ş.