Ekonomim.com'dan Leyla İlhan'ın haberine göre yeni konut kampanyasına talebin kısıtlı olmasında aylık taksit tutarının ödeme gücünü aşması ve fiyatların düşük gösterilmesi nedeniyle kredi miktarlarının yetersiz kalması rol oynadı.

Yeni Evim finansman kampanyasına en çok başvuru 74 şehri kapsayan 3’üncü bölgeden geldi. İlk iki bölgeyi oluşturan İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Bursa ve Mersin'de ise beklenen ilgi oluşmadı. Sektör temsilcileri, satışların artmasında vergi indiriminin önemli rol oynayacağı görüşünde.

BÜYÜK İLLERDEN TALEP AZ

Başvurular incelendiğinde, Türkiye genelinde an fazla talep, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Bursa ve Mersin hariç, diğer 74 ili kapsayan 3’üncü Bölge’de oluştu. Toplam talebin yüzde 54,44’ünü kapsayan bölgeden 4 bin 371 başvuru geldi. İstanbul’un yer aldığı 1’inci Bölge’de müracaat oranı 1859 adet olurken, bu bölgenin başvurulardaki payı yüzde 23.10 oldu.

Ankara, İzmir, Antalya, Muğla, Bursa ve Mersin’in dahil olduğu 2’inci Bölge ise 1797 adet başvuru ve yüzde 22,38’lik payla üçüncü sırada yer aldı.

Sektör temsilcilerine göre, 3’üncü Bölge’nin talepte öne çıkması, fiyatların uygun olması ve bu bölgede 1 yıllık ikamet şartının aranmamasından kaynaklandı. Bu nedenle İstanbul’dan ev alamayan birçok kişinin İstanbul’a yakın illerden alıma yöneldiği ifade ediliyor.

Kampanyanın başladığı 16 Ocak’tan itibaren geçen 10 günlük sürede toplam 8 bin 27 başvuru yapılmış oldu.