Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından peş peşe paylaşılan fotoğraflarla heyecanın zirveye çıktığı yer otomobilde tasarım ve teknik özellikler kadar en fazla merak edilen konuların başında otomobilin üretileceği fabrikanın nereye kurulacağı geliyordu

. Milli gururumuz olan yerli otomobilin üretim yeri olarak birçok alternatifi bünyesinde barındıran Bursa seçildi. Türkiye'de üretilen her iki araçtan neredeyse birinin üretildiği Bursa’da dünya devlerinin üretim tesislerinin yanı sıra ciddi bir yan sanayi ağı da yer alıyor. Otomotivin başkenti olarak da adlandırılan Bursa'da sektör çerçevesinde 45 bin kişi çalışırken, nitelikli personel anlamında da müthiş bir altyapı bulunuyor.

İşsizlik Rakamları Açıklandı İşsizlik Rakamları Açıklandı

26 İL TALİP OLMUŞTU
TOGG bünyesinde üretilecek yerli otomobil için arazi, elektrik, su ve altyapı desteğinin yanı sıra çalıştırılacak personelin eğitimine kadar pek çok ekstra avantajı sunacağını ilan eden 26 il olmuştu. 2017'de yeniden startının verilmesiyle birlikte o günden bugüne bu talebi dile getiren iller arasında Bursa, Kocaeli, İzmir, Konya, Eskişehir, Sivas, Elazığ, Erzurum, Denizli, Amasya, Manisa, Niğde, Kars, Kastamonu, Afyonkarahisar, Bilecik, Samsun, Karaman, Kütahya, Ankara, Malatya, Yalova, Balıkesir, Adana, Sakarya ve Diyarbakır bulunuyordu bu iller arasında ise Bursa ile Sakarya ön plana çıkmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile birlikte yerli ve milli gururumuzun Bursa’da üretilmesine karar verildi.

HER İKİ ARAÇTAN BİRİ BURSA'DA ÜRETİLİYOR
TOGG'un da özellikle talep ettiği Bursa otomotivin başkenti olarak da ifade ediliyor. Tofaş ve Renault'un üretim tesislerinin yer aldığı ilde Türkiye'de üretilen 15 modelin 9'u üretiliyor. OYAK Renault Bursa fabrikası yıllık 360 bin otomobil, Tofaş ise 450 bin araçlık üretim kapasitesine sahip. Ayrıca bölgede Otomotiv Test Merkezi de kuruluyor.

GEMLİK’TE ÜRETİLECEK

İmzalanan kararnameye göre yerli otomobil Gemlik’te üretilecek. Bursa'nın Gemlik ilçesi Haralar bölgesi, limana, serbest bölgeye ve tedarik sanayiye yakın olmasıyla biliniyor. Tesisin kurulacağı alanın, TSK'ya ait 4 milyon metrekarelik arazi olması dolayısıyla tercih edildiği belirtildi. 22 milyar lira ile kurulacak olan üretim tesisinde ise 4 Bin 323 kişinin istihdam edilmesi bekleniyor.