İznik’in Tacir mahallesinde 1959 yılında doğan ve unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ustalarından biri olan Necip Saraç (62), babasının 12 yaşında bir demirci ustası olan macasının yanına çırak olarak vermesiyle başlayan meslek hayatında 50 yılı geride bıraktı. Yarım asırdır sıcak demir döven Saraç, mesleğini yeni nesile aktaramadığı için çok üzgün olduğunu söyledi.

“YEDİĞİMİZ HER LOKMAYI BU MESLEĞE BORÇLUYUM”

Sıcak demir ustalığının inceliklerini paylaşan Necip Saraç “İlkokula gittiğim yıllarda rahmetli amcam Mustafa Saraç’ın yanında çıraklık yapıyordum. Çıraklıkla devam eden birkaç yılın ardından babam bana kendi dükkanımı açtı. Evliyim 2 kızım var biri evli ve iki torunum var. Demircilik zanaatının sayesinde bu hallere geldim. Bu meslekler yok olmasın. Bu mesleklerle uğraşanlar aç kalmaz, ailesinin geçimini her zaman sağlarlar” dedi.

“ÇIRAKLARIM DURMADI GİTTİ”

Çırak olarak başladığı meslekte sabır ettiğini ve zamanla usta olduğunu belirten Necip Saraç, “Rızkımı geçimimi buradan sağlıyorum. Emekliliğimi de bu meslek sayesinde kazandım. Bu zanaatı devam ettirmek için hala mücadele ediyorum. Ben de üç çırakla çalıştım. Fakat hiç biri devam etmedi. Özenmediler bu mesleğe, bırakıp gittiler. Bizim en çok müşterilerimiz genelde çiftçiler ve orman işleriyle uğraşan kişiler. Yaptığım işle gurur duyuyorum. Yaptığım bir aleti önce kendim beğeniyorum. Kendi beğenmediğim bir işi hiçbir müşterime vermiyorum. Bir lokma ekmek yiyorsam bugün bu mesleğimin sayesindedir.