Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Dairesi Başkanlığı, kentin problemlerini çözmek ve kaynakları verimli kullanmak adına akıllı şehir stratejisi oluşturuldu. Bu yeni vizyon ile birlikte Dünyada 10 ülke ve 19 şehri kapsayan Birleşik Krallık Hükümeti tarafından verilen Refah Fonu’na Türkiye’den İstanbul ve Ankara ile birlikte Bursa da yer aldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türkiye için ayrılan 10 milyon Pound bütçeden Akıllı Şehir ve Kentsel Dönüşüm temalı 2 proje için 3,2 Milyon Pound  yaklaşık 22 Milyon TL hibe almaya hak kazandı.

BURSAYI AKILLI UYGULAMALAR SARACAK
Hibe alınan projenin süresi 24 ay olarak belirlenirken, akıllı şehir projesi kapsamında; mevcut durum analizi, vizyon, strateji ve yol haritası ile akıllı şehir referans mimarisi çalışmaları yapılacak. Projenin uygulanabilirliğinin bir göstergesi olarak şehrin belirlenen önemli bir aksında akıllı şehir uygulamaları hayata geçirilecek.

Pilot proje; akıllı sulama, akıllı aydınlatma, akıllı atık yönetimi, akıllı durak, alternatif ve çevreci ulaşım modellerinin denenmesi, IOT tabanlı çevre denetlemesi gibi çalışmalarını kapsıyor.

“GELECEĞİN ŞEHİRLERİNE ÖRNEK OLACAĞIZ”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, akıllı kavşak uygulamaları, raylı sistemde sinyalizasyon optimizasyonu gibi çalışmaların tamamen Bursalıların hayatını kolaylaştırmaya dönük olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa’nın gelecekte de yaşanabilir, çevreci, teknolojik ve yeşil Bursa olarak örnek bir şehir olması maksadıyla çalışmalarını hızla sürdürdüklerini ifade eden Başkan Aktaş, Bursa’nın geleceğin şehirlerine örnek gösterileceğini vurguladı.