CÜNEYT ALKIŞ / SAYFA16

Başıboş köpekler, son dönemin en çok tartışılan konusu. Başıboş sokak hayvanları sebebiyle gerçekleşen vakalarda inanılmaz bir artış var. Hemen her gün sosyal medyaya bununla ilgili görüntüler düşüyor. 2022 yılı verileri resmi olarak açıklanmasa da başıboş köpekler yıl içerisinde ülkemizde 27 vatandaşın ölümüne sebep olduğu iddia edildi.

Özellikle Kasım ayında, Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, başıboş köpeklerin ısırması sonucu kuduz tanısıyla tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren 10 yaşındaki çocuğun vefatı ve dün Van'da evinin sitesinde oyun oynarken köpeklerin saldırısına uğrayıp hastanede hayatını yitiren çocuğun vefatı konunun yine gündeme gelmesine sebep oldu.

Kasım ayında Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal ile konuşmuş, yapılması gerekenleri ve alınması gereken önlemleri gündeme getirmiştik. Kuduz hastalığında ve hayvan ısırmalarına bağlı ölümlerde Türkiye’de her yıl ortalama 1-2 vaka görülürken son dönemde vakalarda ve ölümlerde artış olduğu belirtiliyor.

SORUN GÜÇLÜ, ÇÖZÜM YETERSİZ...

Baysal, 21. yüzyılda böyle bir konunun bir ülkenin ana problemi haline gelmesinin çok üzücü ve talihsiz olduğunu söyledi. Veteriner hekimler olarak uzun bir süredir artan başıboş hayvan popülasyonuyla ilgili uyarılarda bulunduklarını ifade eden Baysal, “Köpeklerde gebelik süresi 2 ay. Bir doğumda ortalama 5-9 arası yavruları olabiliyor. Ve bunlar da çok kısa bir süre içinde üreyebilecek hale geliyorlar. Bu kadar yüksek üreme hızı, yoğun bir popülasyon artışının bir takım sorunlar doğuracağını söylüyorduk. Bu konunun sorumluluğu Belediyelere verildi. Türkiye’de 922 ilçe var ancak hayvan bakımevi 200 civarında. Bu kadar hızlı bir üremenin karşısında bu kadar zayıf bir önlem sorunu maalesef bugünlere kadar getirdi” dedi.

Kasım ayında Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal ile gerçekleştirdiğimiz röportajın tamamını buradan izleyebilirsiniz: