Bursa’nın fethinin 3 boyutlu anlatıldığı Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, dünyanın en büyük tam panoramik müzesi olarak yurt içi ve yurt dışında ilgi odağı olmayı başardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı ve harika bir eser olarak nitelendirdiği müzeyi, dünyanın farklı ülkelerinden birçok kişi görme fırsatı buldu. 42 metre açıklığındaki dev kubbe görenleri büyülerken, ekolojik mimarlık anlayışı da müzeye farklılık katıyor. Fetih Müzesi’nin turizmin yanı sıra tarihi ve kültürel anlamda da Bursa’ya hareketlilik kazandırdığını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, her gün binlerce kişinin Fetih Müzesi’ne akın ettiğini söyledi.

İki belediyenin çalışanları birbirine girdi İki belediyenin çalışanları birbirine girdi

BİR ÇOK ÜNLÜ İSİM GÖRMEYE GELDİ

Açılışının ardından Ülke çapında büyük merak uyandıran dev müzeyi çok sayıda ünlü isim ve siyasetçi de ziyaret etti. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere ünlü tarihçileri, sanatçıları ve çok sayıda ülkenin Büyükelçilerini ağırlayan Panorama’yı son ziyaret eden ise TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop oldu. Şentop’un muhteşem bir eser olarak nitelendirdiği proje, sadece Bursa’nın değil Türkiye’nin gurur kaynağı oldu.

BİR MÜZEDEN DAHA FAZLASI

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, mimari ve sanatsal özelliklerinin yanı sıra kültür merkezi olarak hizmet vermesiyle de dikkat çekiyor. Bünyesinde kurulan 4 bin kitaplı kütüphane Bursa’da önemli kültür noktalarından biri oldu. Bursa araştırmaları, edebiyat, felsefe, din, kültür ve sanat gibi çeşitli türde kitapların yer aldığı kütüphane, 24 kişilik çalışma ve 25 kişilik oturma alanından oluşuyor. Müzedeki 1000 kişi kapasiteli etkinlik alanı tiyatro gösterileri, konferans ve seminerlere ev sahipliği yapıyor.

ZİYARETÇİLERİ 700 YIL GERİYE GÖTÜRÜYOR

Yeşil bina konseptinde inşa edilen müze, mimarisiyle herkesi kendine hayran bırakırken sanatsal çalışmalar ile de konuklarına duygu yoğunluğu yaşatıyor. Bursa’nın fethinin tasvir edildiği panoramik resmin yanı sıra Osmanlı döneminin önemli olaylarının resmedildiği kronolojik sergi salonunda yer alan 16 tablo, ziyaretçileri tarihi bir yolculuğa çıkartıyor. Fetih Müzesi’nin kubbe bölümünde yer alan resim ziyaretçileri, 6 Nisan 1326 yılının öğle saatlerine götürüyor. Tam panoramik olmasından dolayı 12 saniyelik bir şaşkınlık yaşayan ziyaretçiler, tek tek incelikle çizilmiş 10 bin figürün arasında kayboluyor. Kubbe içi, kapalı bir mekana girildiği halde, bir şekilde tekrar üç boyutlu dış mekana çıkılmış duygusunu yaşatıyor. Ziyaretçiler panoramik resmi dikkatli incelediklerinde 692 yıl öncesinin Bursa’sına gidiyor ve farklı iki kültürün buluşmasına tanıklık ediyor. Bir tarafta doğuş aşamasındaki bir medeniyetin temsilcisi “İlk Osmanlılar”, diğer tarafta son günlerini yaşamakta olan Doğu Roma, yani Bizans.