SERHAT HALLAÇ / SAYFA16

Çok eskiye dönmeye gerek yok. Bundan 3-4 yıl önceye kadar günlük gazetelerin belli sayfalarında “TV’de Bugün” bölümleri vardı ve geçmişte bu içerikleri hazırlayan biri olarak günümüzde bu sayfaların hiçbirimiz tarafından okunmadığını hatta böyle sayfalar bile kalmadığını söylemeye gerek yok. 'Çağ değiştikçe' sözü bile demode olmaya ve yerini 'artık gün geçtikçe' sözüne bıraktığı bu dönemde, izlediklerimiz ve dinlediklerimiz de aynı hızla değişmeye ve farklılaşmaya devam ediyor.

Dijital platformlar, artık hayatımızda biz farkında olmadan büyük yer tutuyor. Pandemiyle başlayan eve kapanma süreçleri, birbirinin aynısının tıpkısı haline gelen ulusal kanallarda yayınlanan diziler, izleyiciyi son dönemde dijital platformlara yöneltti. TV'ye oranla dijital platformlardaki içeriklerin çokluğu, konusu, sunduğu ayrılıcalıklar ve istediğin zaman izleyebilme olanağı sunan konfor, seyirciyi cezbediyor. Elbette bu rahatlığın bir karşılığı da olacak, her şey gibi.

Türkiye'de yerli ve global birçok dijital platform bulunmakta. Hızla gelişen bu endüstri, adeta birbirleriyle yarışırken fiyatlandırma olarak da diğer şeyler gibi sıkça zamlanmakta ve birbiri arasında da farklılık göstermekte. Özellikle 2016'da başlayan ve pandemide artan dijital paltformlar 2023'ün bu ilk yıllarında sıkı bir rekabet içerisinde. Üstelik kendi kendine değil, sinema ile TV ile de rekabet ediyor.

DİJİTAL PLATFORMLAR NE KADAR?

Türkiye’de film ve dizi yayınlayan 7 dijital platform var. Kimisi hepsine üye, kimisi bazısına. Peki 7 farklı dizi ve film içerik sitelerinin hepsine üye olursak aylık ne kadar öderiz?

Sizler için platformların temel paket rakamlarını araştırdık.

NETFLİX - aylık 63.99TL

EXXEN - aylık 49.80 TL

DİSNEY - aylık 64.99 TL

GAİN - aylık 21.90 TL

AMAZON - aylık 7.90 TL

BLU TV - aylık 69.90 T

MUBİ - aylık: 49.90

Bu platformların hepsine üye olduğumuzda toplam tutar 319.58 TL’ye tekabül ediyor.

Temelde birbirine benzese de her platformun farklı kesimlare hitap eden içerikleri var. Güncel rakamlar böyle. Bütçeniz göre, ister birine, ister ikisine, isterse hepsine üye olabilirsiniz.

Karar sizin.