CÜNEYT ALKIŞ / SAYFA16

Ülke genelinde yapılacak TOKİ konutlarının 8 bin 650'si de Bursa'ya yapılacak. Bursa’da 4 bin 416 konut ile Karacabey başı çekerken, TEKNOSAB'ın hemen yanında yer alan Karakoca Köyü’ne yapılacak 3 bin 316 konut ile de mahalle bazında burası başı çekiyor.

Dün itibariyle Karakoca Köyü’nde yapılacak TOKİ’lerin hak sahipleri, çekilen kura sonucu belli oldu. Herkes Karakoca Köyü’nün nerede olduğunu, nasıl bir köy olduğunu aramaya başladı. Google aramalarına baktığımızda son 1 haftalık aramalarda ciddi bir artış gözlemleniyor.

Biz de sizler için Karakoca Köyü ile ilgili bilgileri derledik.

Bursa-Karacabey yolu 45. km üzerinde bulunan Karakoca Köyü, Karacabey’in doğusunda, Bursa'nın batısında ve ilçeye 27 km. uzaklıkta yer alıyor. 1997'de 2.514 kişinin yaşadığı köyde, 2021 nüfus sayımında köyün nüfusu 807 olarak açıklandı. Köyün son yıllarda çokça göç verdiği görülüyor.

KÖYÜN TARİHİ NEDİR?

8 asır önce Kayseri'den sürgün gelen bir Rum kadınıyla bir erkeğin buraya yerleşmesiyle kurulmuş ve Karı-Koca adını almış, zamanla bu ad Karakoca'ya dönüşmüş. Eski bir Rum köyü olan Karakoca’da, 1487 yılında yapılmış "ZOODOCHOS PEGE" adında bugün harap halde bir kilise yer alıyor. 1924 Mübadelesi ile burada yaşayan Rumlar, Yunanistan’ın çeşitli bölgelerine; Yunanistan'ın Selanik iline bağlı Drama ve Langaza ilçelerinden Türkler de bu köye yerleşmiş olup, yaklaşık 100 yıldır burada ikamet ediyorlar.

Köyde kilise ile birlikte 1936 yılında açılan yine harap halde bir Ortaokul bulunmakta. Ortaokulun özelliği, Türkiye’de bir köyde açılan ilk ortaokul olmasıdır. 1940 - 1950 yılları arasında Köy Enstitüsü de açılan Karakoca Köyü, son dönemde mevcut şartlar gereği sürekli göç vermek durumunda kaldı.

Ağırlıklı olarak tarım ve biraz da hayvancılıkla uğraşılan köyde, daha çok soğan, arpacık, buğday, domates, nohut ve ayçiçeği ekimi yapılıyor. Büyük köy olması sebebiyle çevre köylerden taşımalı sistemle gelen öğrencilere de ev sahipliği yaptığı bir İlköğretim Okulu bulunmakta.

Kanalizasyonu, ilköğretim okulu, sağlık ocağı, düğün salonu, 2 camisi, futbol sahası ve halı sahası da mevcut olan köy, yazın serin havasıyla bilinmekte. Köy arazisi içinde baraj gölet ve koruluk alan da bulunmaktadır. Önceki yıllarda yapılan İstanbul-İzmir Otobanı da köyün kuzey yakasından geçmekte, köyün güneyinde ise Bursa-İzmir Karayolu ve Uluabat Gölü yer almaktadır.

PEKİ TOKİ KONUTLARI NEREYE YAPILACAK

Daha önce sosyal konut projeleri kapsamında Karacabey'de Yenikaraağaç Köyü’ne yapılacak konutlar o bölgenin RAMSAR alanına girmesi nedeniyle Karakoca Köyü’ne alınmıştı. 23-24 Ocak tarihlerinde yapılan kura çekimi sonucunda Karakoca TOKİ’leri çıkan talihliler belli oldu. Herkes hem köyü hem de TOKİ’lerin yapılacağı yeri merak etmeye başladı.

Yer seçiminde; en az 50 bin kişiyi istihdam edecek olan TEKNOSAB'a, İzmir-İstanbul Otobanı’na, hızlı tren geçiş güzergâhına ve diğer bağlantı yollarına yakın olması, ayrıca tarım arazisi olmaması kriterleri göz önüne alındı. Buna göre; 3 bin 316 adet TOKİ’nin, Karakoca Mahallesi’nin Muratlı köyü tarafında bulunan İzmir-İstanbul Otobanı’nın bitişiğindeki 734 dönümlük bölgeye yapılacağı iddia ediliyor.

Mudanya'yı Deniz Turizmiyle Kalkındırmaya Aday: Deniz Dalgıç Mudanya'yı Deniz Turizmiyle Kalkındırmaya Aday: Deniz Dalgıç