MUHARREM DOĞANTEZ / SAYFA16.COM

İhracat sektörüne destek vermek, sektör hakkında bilinçlendirme ve yeni oyuncuların katılmasını teşvik etmek amacıyla "Türkiye İhracat Seferberliği" projesi hayata geçirildi. Ticaret Bakanlığı'nın destekleriyle gerçekleşen projenin ilk toplantısı bugün Bursa'dan başladı. Hilton Otelde gerçekleştirilen seferberlik zirvesine, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Baran Çelik ve Sanayi odaları başkanları katıldı. Kent ile ülke ekonomisine yön veren sanayi devlerinin de büyük ilgi gösterdiği ihracat seferberliği zirvenin açılış konuşmasını, Sabah ve Daily Sabah Reklam Genel Müdürü ve Yazılı Medya İcra Kurulu Üyesi Ceyda Uzman yaptı. SABAH Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ve SABAH Gazetesi Ekonomi Müdürü Dilek Güngör'ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk oturumda, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye’nin ihracat hedeflerini ve bu kapsamda yapılan çalışmaları anlattı.

250 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

İhracatta hedeflerin üzerinde üstünde biz çizgi yakalandığını belirten Bakan Muş, "İhracat ile ilgili hedefimiz olan 225 Milyar Dolar ile kapattık. Planlandığı zaman hedeflerin üstünde seyrediyoruz. Cumhurbaşkanımızın 250 Milyar Dolar hedefini yakalayacağımızı düşünüyorum. Türkiye'nin kuzeyinde ki sorunlar çıkmasaydı bu hedefi başarmış olacaktık.  Enerji fiyatları astronomik şekilde arttı. Dünyanın her yeri aynı fiyattan alıyor. Bu fiyatlar her ülkeyi finansal açıdan alt üst etti. Geçen sene ödediğimiz fiyat fazlaydı. Bu ön görülmez durumlar nedeniyle hedefimize ulaşamadık eğer böyle ani durumlar yaşanmasaydı çok kolay yakalamış olacaktık. Turizm gelirleri bizim enerji faturamızı karşılayabiliyordu. Enerji fiyatlarını stabil fiyatından hesaplayınca biz cari fazla veriyoruz. Dediğim gibi ön görülemez bu enerji fiyatları bizim hedefimizde sapma var gibi gösteriyor” dedi.

“İHRACAT MENZİLİMİZİ 3 BİN KİLOMETRENİN ÖTESİNE TAŞIYACAĞIZ”

Türkiye’nin yakın coğrafyaya ihracat yaptığını ve bu alandaki menzilin 3 Bin kilometrenin altında olduğunu belirten Bakan Muş, “"Uzak ülkeler stratejisi ile geleneksel pazarlarımızı koruyup, ihracatımızın pazar payının düşük oldugu alanlara odaklanmak istiyoruz. Ülkemizin ihracat menzilini 3 bin kilometrenin ötesine taşıyacağız. Bu nedenle ihracatçı ve iş insanlarımızın odak noktasını buraya çevirmek istiyoruz. Latin Amerika çok önemli bir kıta o bölgeye ciddi şekilde ağırlık vermek istiyoruz. Uzak ülkeler stratejimizin geliştirme noktasında çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Çok yakın bir zamanda bunu kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

“GIDADA SIKINTI GÖRÜRSEK KISITLAMAYA GİDERİZ”

Bizim dünya pazar payı ortalamanın yüzde 0,25. Bu rakamı yüzde 1'e çıkarır isek cari açık noktasından çok farklı bir noktaya geleceğiz. Büyüme rakamları açıklandı. Yüzde 46'dan biraz fazlası İhracattan geldi. Bu büyük bir pay. Biz talepleri alıp Merkez Bankası ile irtibat halinde oluyoruz. İhracatın artması ile ülke içi fiyatların yükseldiği algısı yanlış. Eksikliklerimiz ile beraber tarımda kendine yetebilir bir ülkeyiz. Buğdayı kendine yetebilecek kadar üretebilen bir ülke. Biz ciddi miktarda makarna ihraç ediyoruz. Gıda ile sıkıntı görürsek, işlenmiş ağaç ürünlerinde yaptığımız gibi gıdada da kısıtlamaya gideriz” dedi.

“ÖNCELİK İNSANIMIZIN TEMEL İHTİYAÇLARIDIR”

Türkiye'de ihtiyaç halinde önceliğin vatandaşların temel ihtiayaçları olduğunu belirten Ticaret Bakanı Muş, “Kapasitenin ne kadarı ihracata gitmiş diye bakarız. Yüzde 80 kapasite üretimin yüzde 60'ı ihracata gidiyorsa bunu kısıtlamaya gerek yok. Aynı üretim kapasitesine rağmen yüzde 90 dışarı giden ürün olursa burada bir dengesizlik var ve kısıtlamak gerekir deriz. Firmalarımız ile pek çok toplantı yapılıyor. Karşılıklı hedef koyuyoruz. Bir yanda da Türkiye'nin güvenilir tedarikçi imajını bozmamak gerekiyor. Yaz gelince tarlaya geçen ürünün fiyatı düşüyor. Sera da üretimin maliyeti fazla olunca fiyatlar yükselmişti. Ülkemizin ekonomisi çok büyük. Biz şu an pazar kazanıyoruz” dedi.