CÜNEYT ALKIŞ / SAYFA16

Son dönemde brent petroldeki hareketliliğin akaryakıta olumlu olumsuz yansımaları olduğunu artık herkes öğrendi. Fiyatlar o kadar sık değişiyor ki takip etmekte biz bile zorlanıyoruz.

Otomotiv araştırmacısı köşe yazarımız Erkan Bingül, akaryakıt fiyatlarının geleceği ile ilgili önemli bir iddiada bulundu. İlk olarak 21 Eylül'de yazdığı köşe yazısının son bölümünde 'Ne olacak bu akaryakıtın hali' başlığı altında şu cümleleri kullanmıştı:

"OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries/Petrol ihraç eden ülkeler örgütü) Eylül ayının ilk haftası yayınladığı basın bildirisinde, Brent petroldeki fiyatlarındaki düşüşü işaret ederek kendilerini korumak adına Ekim ayından itibaren son çeyrekte günlük üretimi 100 bin varil azaltacaklarını açıkladılar. Bu ne demek oluyor? Yükselen brent petrol fiyatı, yükselme eğilimindeki döviz yan yana gelince akaryakıttaki Ağustos-Eylül indirim rüzgârının sonuna geliyoruz demek oluyor."

ZAM FIRTINASI SÜRECEK

Yazıdaki öngörü birebir gerçekleşmeye başladı ve indirim rüzgarı kendini, Ekim ayı itibariyle zam fırtınasına bıraktı. Sadece bu hafta akaryakıta 2 zam üst üste geldi. Yeni zamlar da gündemde.

Erkan Bingül, işlerin daha da kötüye gideceğini belirtiyor ve "ABD'de üretim kesintisine gidilecek. OPEC bu kesinti kararını yeni güncelledi ve  günlük 2 milyon varile kadar kesintiye gidileceğini açıkladı. Yani akaryakıtta art arda gelen zamlarla Kasım ve Aralık aylarında 30 TL bile iyimser bir rakam olabilir" diyor.