CÜNEYT ALKIŞ / SAYFA16.COM

FOTOĞRAFLAR: SERHAT HALLAÇ

Türk mutfağında özel bir yeri olan tatlılar, bayramların da vazgeçilmezi. Yapılan bayram ziyaretlerinde kolonya ve şekerle birlikte misafirlere ikram edilen tatlılardan en önemlisi ise baklava. Başka bölgelerde farklı tercihler olsa da Bursalıların baklava tercihi ise daha çok cevizli oluyor.

Bayrama sayılı günler baklavacılarda hareketlilik başladı. Maliyetlerde artışlar yaşandığını ifade eden Bursa’nın önde gelen baklavacıları her ne kadar önceki yoğunluklara ulaşamadıklarını ifade etseler de herkesin imkânı ve bütçesi ölçüsünde baklavasını almaya gayret ettiğini ve yoğun çalıştıklarını söylüyor.

“İş yetiştirmekte zorlanıyoruz”

Son 2 yılı pandemi gölgesinde geçirdiklerini ve bu süreçte e ticarete yönlendiklerini ifade eden Hacı Hasan Oğulları Yönetim Kurulu  Başkanı Yüksel Aktaş, bu yıl geçen seneye oranla satışların daha düşük olduğunu belirtti. Özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan ve piyasa şartlarından dolayı una, şekere çok zam geldiğini ifade eden Aktaş, daha çok mevcudu korumaya çalıştıklarını ancak bayram öncesi her şeye rağmen satışlarda hareket olduğunu ve iş yetiştirmekte zorlandıklarını belirtti.

Maliyet artışlarını fiyatlarına olabildiğince az yansıtmaya gayret ettiklerini belirten Aktaş, “Aslında temel sorun artışlardan dolayı yaşanan fiyat belirsizliği, fiyatlar henüz tam oturmadı. Yaşanan maliyet artışlarını ister istemez fiyatlarımıza yansıtmak sorunda kalıyoruz. Ama yine de Bursa’da baklavanın fiyatı Gaziantep’e göre çok ucuz. Biz halkımızı üzmemek için kardan fedakârlık yapıyoruz. Cevizli baklavayı 100 liraya satıyoruz. Maliyet hesabına göre normalde 180 olması gerekiyor. Ama biz bu günlerin geçici olduğunu biliyoruz, böyle zamanlarda halkımızın yanında olmak istiyoruz. 52 yıllık firma olarak işimizi seviyoruz, mesleğimizi, halkımızı seviyoruz” dedi.

Piyasa şartları ne kadar kötü olursa olsun işlerinin iyi olduğunu vurgulayan Aktaş, “Eski kuyruklar yok ama yine de şükürler olsun işlerimiz iyi. Bayram yoğunluğu başladı ve şu an iş yetiştiremiyorum. Elemanlarımı mesaili çalıştıracak kadar işim var. Bursalıların bayramda baklava tercihi daha çok fıstıklı, cevizli, ev baklavası ve kare baklava oluyor" diye konuştu.

“Bu güzel, tatlı bir telaş”

Şengüloğlu Baklava Sahibi Adnan Şengül de, bu yıl ramazan ayının beklemedikleri kadar iyi geçtiğini ifade ederek, “Geçen sene pandemiden dolayı iyi değildi. Bu yıl ona kıyas işlerimiz daha iyi. İnsanlar kolay alışveriş yapmayı, birbirlerine misafirliğe gitmeyi, giderken yanında ikram götürmeyi özledikleri için bu durum bizlere olumlu yansıdı. Bayram yoğunluğumuz da başladı, son birkaç gündür çok yoğunuz. Hem telefondan sipariş verenler hem de dükkânlarımıza gelerek alanlar var. Bu güzel, tatlı bir telaş” dedi.

Bursalıların en çok fıstıklı ve cevizli baklava tercih ettiğini ifade eden Şengül, her sektör gibi kendilerinin de maliyet artışlarından etkilendiğini belirtti. Şengül sözlerini şöyle noktaladı: “Maliyetler çok yükseldi. Özellikle de Antep fıstığında, tere yağda yüzde yüzü geçen artışlar var. Şeker ve unu saymıyorum bile. Çok sık değişiyor fiyatlar. Biz buna rağmen fiyatlarımıza yansıtmadık. Böyle bir zamanda vatandaşımızın yanında olalım istedik, destek olalım fırsatçılık yapmayalım dedik. Şu an bayram yoğunluğumuz sürüyor.”

“Bayram siparişlerinin yoğunluğunu yaşıyoruz”

Gülümoğlu Baklava’nın sahibi İsmet Kaya ise, maliyet artışları ve pandemiden dolayı zorlandıkların, buna rağmen bu süreçte ciddi bir mücadele verdiklerini ifade etti.

Satışlar anlamında ramazan ayının iyi geçtiğini belirten Kaya, “Pandeminin öncesi işlerimiz iyiydi. Geçen sene daha çok paket servislerimiz oldu. Bir yandan e ticaret üzerinden de satışlarımızı yapıyoruz. Bu yıl pandeminin sona ermesiyle işlerimiz iyileşmeye başladı. İşini kaliteli yapan firmalar sıkıntılı süreçlerden etkilense de işleri iyi oluyor. Şu an bayram siparişlerinin yoğunluğunu yaşıyoruz. Bizler de vatandaşlarımızın bayramda ağızlarını tatlandırmak için tam mesaili yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

Bursalıların bayram baklavası tercihlerini de açıklayan Kaya, 'Bursalılar daha çok cevizli ve fıstıklı baklava tercih ediyor" dedi.