CÜNEYT ALKIŞ / SAYFA16.COM

FOTOĞRAFLAR: SERHAT HALLAÇ

Dünya Sağlık Örgütü, 2022'nin ilk iki ayında kızamık vakalarının, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 80 arttığını açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Uzm. Dr. Hakan Gerçek, kızamık hastalığının pandemi, göç ve yetersiz sağlık hizmetleri sebebiyle tekrar artışta olduğunu ifade ederek, “2016’da 9’a kadar gerileyen kızamık vakası, 3 binlere kadar geldi. Korunmanın tek bir yolu var, aşı” dedi.

“Kızamık çocukluk çağının en ciddi hastalıklarından biridir” diyen Uzm. Dr. Hakan Gerçek, şu an ülkemizle birlikte dünya genelinde bir kızamık sorunu olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Yüksek bulaşıcılık riski olan, kişisel temasla birlikte solunum yoluyla vücudumuza giren ve 9-14 gün kuluçka döneminden sonra ateş, boğaz ağrısı gibi gribal enfeksiyon bulgularıyla başlayan bir hastalık. Kızamık hastalığına ait özel bir ilaç tedavimiz yok. Destekleyici beslenme ve vitamin tedavilerimiz var. En büyük sıkıntımız ise komplikasyonları. Hastalık, ciddi akciğer enfeksiyonlarına sebep olabiliyor, bunun dışında beyin, sinir sitemi ve tüm organları etkileyebiliyor ve maalesef ölümle sonuçlanabiliyor. Kızamıktan korunmanın tek yolu ise aşı.”

2016'da 9 olan kızamık vakası 3 binlere çıktı

Ülkemizdeki kızamık vakalarının Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kızamık artış verilerinin çok üstünde oluğunu ifade eden Gerçek, “Kızamıkta, 2010 yıllarında yüksek vaka oranları varken 2016 yılında ülkemizde kızamık vakası 9’a kadar geriledi. Ama bahsettiğim nedenlerden dolayı ülkemizde kızamık vakası 2019 yılında 3 binli sayılara kadar çıktı. Pandemi sonrası net veriler henüz olmadığından bu yüzden de en son 2019’u baz aldığımız düşünüldüğünde sayı artmış da olabilir. Tabloya baktığımızda ülkemizdeki artış, DSÖ’nün artış rakamının çok çok üzerinde” dedi.

Kızamık vakalarının artmasıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Gerçek, “Geçmişte canımızı çok yakan ancak çoğumuzun artık hatırlamadığı bir hastalık gibi gözükse de özellikle son yıllarda büyük bir kızamık sorunu olduğundan bahsedebiliriz. DSÖ, Afrika gibi gelişmemiş ülkelerde kürsel aşılamalara gidiyor ancak bu durum pandemiden dolayı maalesef aksadı. Bir diğer sebep de küresel göç dalgası. Göç eden ailelerin çocuklarının pek çoğunun kaydı bile yok. Dolayısıyla aşılama oranını bilemiyoruz. Ayrıca gerek dini inançları gerekse de sosyal medyadaki dezenformasyon haberler nedeniyle aşı yaptırmayan bir kesim de var. Tüm bunlar bir arada olunca kızamık vakaları artıyor” şeklinde konuştu.

Korunmanın tek yolu aşı

Korunmanın tek yolunun aşı olduğunu vurgulayan Gerçek, “Ülkemizde vakalar azalınca, kızamık aşısı 1 yaşta yapılmaya başlandı ama maalesef vakalar artınca 9. aya çekildi. Yine ilkokul döneminde yapılan aşılar da 4 yaşa çekildi. Yapılması gereken aşı oranını, aşı bilincini ve göçle gelenlerin kayıtlarını artırmak. Çünkü aşısız bir çocuk okuldaki 100 çocuktan 5’ini aşılı da olsa hasta edebilir. Aşılamanında bireysel değil, toplumsal olması önemli. Kızamık aşısının koruyuculuğu yüzde 95. Siz toplumu da yüzde 95’in üzerinde aşılarsanız o zaman vaka oranı çok düşer” diyerek sözlerini noktaladı.