İŞTE BURSA’NIN BİLİNMEYENLERİ

ULU CAMİ

Yurt içi ve Yurt dışından bir çok ziyaretçinin sadece Ulu camiyi görebilmek için bile Bursa’ya geldiği biliniyor ancak Ulu caminin özellikleri bilinenlerden çok daha fazla. Ulu Camii, Osmanlı’da yapılan ilk Cami’i Kebirdir. Toplamda tam 20 kubbesi bulunur. Ulu Camii'nin duvarlarını süsleyen toplam 132 hat levhası ve duvar yazısı vardır. Camiye görkem ve özgünlük katan bir diğer özelliği de sert ceviz ağacından, hiçbir çivi ve yapıştırma malzemesi kullanılmadan geometrik parçaların birbirine geçirilerek yapılan tarihi minberidir.

KOZA HAN

2014'te UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren alanda yer alan, tarihi İpekyolu'nun ilk durağı olan Koza Han, tekstil ürünleri ile ünlü kentin en önemli alışveriş mekanlarından biridir. Toplamda 95 odası bulunan Han, tarihi dokusuyla yıllar içerisinde o kadar ünlenmiş ki, İngiltere Kraliçesi 2’nci  Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Prens Philip de Türkiye ziyaretlerinde Koza hanı ziyaret etmiştir.

YEŞİL TÜRBE

Yıldırım Beyazid’in oğlu, Osmanlı padişahlarının beşincisi Çelebi Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır. Çelebi Mehmed Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu kabul edilmektedir. 34 yıllık mücadelelerle dolu hayatında 24 kez savaşa katılmış, 40 ayrı yerinden yara almıştır. Yeşil Türbe’nin yapımı vefatından 40 gün önce tamamlanmış ve vefatı halktan 40 gün gizlendikten sonra Yeşil Türbe ’ye yapımından 80 gün sonra defnedilmiştir. Çelebi Mehmed’ in Yeşil Türbe’ deki mezarı Suat Asral’ ın dizelerinde; “Bursa’nın altın kubbelerinde Güneşler doğar, güneşler batar… Yeşil’de bir tepe üzerinde Çelebi Mehmed yatar…” şeklinde ifade edilmektedir. Türbe’ de ayrıca Çelebi Mehmed’ in kızlarından Selçuk Hatun, Hafsa, Ayşe, Sitti Hatun; oğulları Mahmud ve Yusuf Beyler ve dadıları da gömülüdür.

YEŞİL TÜRBENİN YAPILIŞ AMACI” AYAKTAYIZ” MESAJI

Yeşil Türbe, Yeşil Külliye içerisinde bulunan Yeşil Cami’nden yüksektedir. Bu durum alışıla gelmiş bir durum değildir. Yeşil Türbe’nin Yeşil Cami’nden yüksek olmasının sebebi, Osmanlının zor döneminde dosta düşmana karşı “ayaktayız” mesajını vermek içindir. Timur yenilgisi ve kardeşler arasındaki iktidar mücadelesi sonrası Çelebi Mehmed’ in Osmanlı’nın yıkılmadığını ve eskisinden daha parlak eserler yapabileceğini göstermek amacıyla Yeşil Türbe gösterişli yapılmıştır. Mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. Nakkaşları Ali bin İlyas Ali, Mahmud el Mecnun ve Ali bin Hacı Ahmed Tebrizi’dir