HABER: CÜNEYT ALKIŞ

KAMERA: SERHAT HALLAÇ

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihleri 27 Temmuz itibariyle başladı. Milyonlarca üniversite adayının tercih maratonu, 5 Ağustos Cuma 23.59’da sona erecek. Öğrencilerin ÖSYM tercih robotuyla yapacağı 24 tercih hakkı var. Bu süreçte öğrencilerin en büyük destekçisi konunun uzmanları.

YKS tercih süreciyle ilgili konuştuğumuz Eğitim Danışmanı Serkan Duru, öğrencilerin tercih sürecinde gözden kaçırmaması gereken konulara dikkat çekti. Bu yıl puanların çok iyi olduğunu ama sıralamaların o kadar iyi olmadığını ifade eden Duru, milyonlarca adaya altın değerinde tavsiyelerde bulundu.

"Hayat sizin hayatınız"

Tercih döneminde öncelikle sakin kalınması gerektiğini vurgulayan Duru, “Tercih dönemi zor bir dönem ancak sakin kalmak gerekiyor. Hem yüreğinizin sesini dinlemeniz hem de mantıklı hareket etmeniz gereken bir dönem. Öncelikle herkesi dinlemek gerekiyor. Ailemizin, arkadaşlarımızın, öğretmenlerimizin ve uzmanların görüşlerine bakmak lazım. Sonrasında dinlediklerinizi kısa notlarla yazılı hale getirmek iyi olacaktır. Üçüncüsü ve en önemlisi de son kararı kendinizin vermesi. Herkesi dinleyin, her şeyi dikkate alın ama kararı kendiniz verin. Çünkü hayat, sizin hayatınız” diye konuştu.

Ebeveynlere uyarı: Çocuğunuzun kararına saygılı olun

Ebeveynlerin haklı olarak çocuklarını en iyi yerde görmek istediğini söyleyen Duru, anne babalara da uyarılarda bulundu: “Anne babalar istiyorlar ki çocukları, üniversiteyi bitirdiğinde kendi ayakları üzerinde durabilen, para kazanabilen, hayatını düzene oturtan birisi olsun. Evet, doğru haklılar ancak şunu da gözden kaçırmamalı. Gençler ne istiyor? Onları da dinlemek lazım. Gençler bazen farklı bakabiliyor, bambaşka beklentileri olabiliyor. Yeni neslin farklılıkları olacaktır, anlayışlı ve saygılı olmalıyız. Her yeni nesil bir öncekinden farklı olmuştur. Anne babalara bu süreçteki tavsiyem; rahat olmaları ve çocuğunuzun kendi kararını vermesi konusunda saygı duymaları. Çünkü yaşayacağı hayat çocuğunuzun kendi hayatı.”

“Önce okutamıyoruz, sonra matematiği sevdiremiyoruz”

YKS’de barajların kaldırılmasına rağmen 96 bin kişinin sıfır çektiği, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimleri ortalamalarının iyi olmadığı konusunu da yorumlayan Duru, “ÖSYM 3 milyondan fazla öğrencinin girdiği bir sınavda bu yılın başında baraj puanlarını kaldırdı. Önce bunu sorgulamak gerekiyor. Bu sene de rakamlar ortada, başarılı değiliz. Demek ki bir yerlerde bir şeyleri iyi yapamıyoruz, bu çok net. Önce okutamıyoruz, sonra matematiği sevdiremiyoruz, sonrasında bambaşka sorunlar çıkıyor. Ama benim gençlerden umudum çok fazla. İyi yerlere gideceklerine olan inancım tam. Yeter ki neyi nasıl yapmaları gerektiğiyle ilgili doğru kişilerden ilham ve mentörlük alsınlar. Hiç birimiz sistemi tek başımıza değiştiremeyiz ama kendimizi değiştirebiliriz. Biz kendimizi geliştirelim tüm yetkinlikleri kazanalım. Ehliyetiniz varsa dünyanın her yerinde araba kullanabilirsiniz örneğinde olduğu gibi. Yeter ki o ehliyet ve yetkinlikleri elde edebilelim” dedi.

“Dünyanın her yerinde yapılabilecek meslekleri seçin”

Dünyanın her yerinde yapılabilecek mesleklerin seçimini öneren Duru, sözlerini şöyle noktaladı: “Ben bu puanla nerelere gidebilirim mantığından ziyade ‘Ben bu sınava niye hazırlandım, hangi üniversite ve bölümleri istiyorum’ mantığıyla hareket etmeliyiz. Oraları yakalayabilir miyim yakalayamaz mıyım sorularına odaklanmalıyız. Tercih süresince ben öğrencilere hep şunu söylüyorum. Tercih ettiğin mesleği dünyanın her yerinde yapabilecek misin? Bu çok önemli. Meslek tercihi yaparken bunu asla göz ardı etmesinler.”