HABER MERKEZİ / SAYFA16

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, ramazan bayramında geniş ailelerin bir arada olması oy tercihlerini çok etkilediğini söyledi.

Kritik seçim öncesine denk gelen Ramazan Bayramı, yine özüne uygun bir şekilde aile birliktelikleri, akraba ve komşu ziyaretleriyle gerçekleşti. Ancak her yerde olduğu gibi bu ziyaretlerde de tek konu seçimdi.

Yaptığı önemli anketlerle herkesin dikkatini çeken ORC Araştırma'nın Genel Müdürü Mehmet Pösteki, ramazan bayramında kurulan iletişimlerin seçim sonuçlarına yansıdığını iddia etti. Pösteki,"Ramazan Bayramı’nda geniş ailelerin buluşması, 3. yol olarak ortaya çıkan Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın oylarında azalış meydana getirmiş gibi görünüyor. Bayramdan önce yaptığımız çalışmalara göre bu iki ismin oylarında ciddi düşüşler gözlemliyoruz. Geniş aile toplantılarında bu iki isme verilecek oyların boşa gideceği, seçimin ikinci tura kalmaması gerektiği konusunda ciddi mahalle baskısı oluşmuş olmalı" dedi.

Bayramdan sonra artan ve azalan oylarla bu tespiti yaptığını söyleyen Pösteki, "Bayramdan sonra, hem Kemal Kılıçdaroğlu hem Erdoğan oylarını artırmış görünürken, hem İnce hem de Oğan oy kaybetmiş. İnce ve Oğan iki taraftan da oy almalarına rağmen, %50 sınırına yakın olan taraf Kılıçdaroğlu olduğu için asıl zararı muhalefete vermekteler. Bu sebeple "bayram ikna konuşmaları" Kılıçdaroğlu'na yaramış gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

İLK TURDA BİTER Mİ?

Pösteki herkesin merak ettiği konuyla ilgili de görüşlerini aktardı: "Her geçen gün seçimin ilk turda bitme ihtimali artıyor. Seçimin ilk turda bitmesini kolaylaştıran bir başka konu da Meral Akşener'in sahada Kılıçdaroğlu'na tam destekle oy istemesi oldu. '3. Yol' olarak ortaya çıkan iki adayın da asıl hedef kitlesi 'Kılıçdaroğlu'nun adaylığından memnun olmayan' İyi Parti seçmenleriydi. Akşener'in, partisinden uzaklaşan bu kitleyi ikna etmeye başladığını görüyoruz. Zira İyi Parti, yeniden 6 Mart öncesindeki oranlarına çok yaklaştı."