Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi ve dijitalleşmenin yaygınlaşması, sunduğu birçok avantaja rağmen göz sağlığını olumsuz etkileyen sorunları da beraberinde getiriyor. Yaklaşan yarıyıl tatilinde çocukların televizyon, tablet ve bilgisayarlarla daha çok vakit geçirmesinin dijital göz yorgunluğuna sebep olabileceğini belirten Medicana Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cihan Büyükavşar, ebeveynlere çocuklarının göz sağlığını korumaları için önerilerde bulundu.

Uzun süre ekran karşısında oyun oynamak veya ders çalışmanın dijital göz yorgunluğuna yol açabildiğine dikkat çeken Op. Dr. Büyükavşar, “Gözlerin aşırı derecede zorlanması sonucunda ortaya çıkan bu sorun, göz kuruluğu, baş ağrısı, bulanık görme ve odaklanma zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterir.

Bayramda Tatlıyı Fazla Kaçırmayın Bayramda Tatlıyı Fazla Kaçırmayın

Çocuklar, özellikle yarıyıl tatilinde dijital aktivitelere daha fazla zaman ayırarak bu sorunla karşılaşabilirler. Ebeveynlerin çocuklarına dijital cihazların doğru kullanımını öğretmeleri ve ekran sürelerini sınırlamaları önemlidir. Ayrıca uzun süre bilgisayarla çalışan çocukların düzenli aralıklarla mola vermeleri ve 20 dakikada bir 20 saniye en az 6 metre uzağa bakarak gözlerini dinlendirmeleri gerekir. Doğru oturuş pozisyonu ve uygun aydınlatma da göz sağlığını olumlu yönde etkileyebilir” dedi.