Özellikle erkekler tarafından tercih edilen saç ekiminin, tam teşekküllü hastaneler ve estetik merkezlerinde, cerrahi tıp merkezlerinde, dermatolog ve plastik cerrah kontrolünde saç ekimi uzmanları ve yardımcı sağlık personelinden oluşan uzman ekipler tarafından yapılması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Mehmet Şimşek, saç ekimi operasyonunun 18-60 yaş arasındaki herkesin yaptırabileceğini ifade etti.

Saç ekiminin herkese uygulanamayacağını belirten Uzm. Dr. Şimşek, “Bulaşıcı hastalığı olanlara (Hepatit C - HIV), kronik böbrek yetmezliği olanlara, saçlı derisinde enfeksiyon olanlara, kanser hastalarına, karaciğer yetmezliği olanlara, kalp yetmezliği olanlara, hipertansiyon hastalarına saç ekimi yapmıyoruz. Kronik hastalığı olan kişiler, hastalıklarını takip eden doktorlarının onay vermesi halinde saç ekimi operasyonlarını gerçekleştirebilmektedir” dedi.

MİCRO FUE TEKNİĞİ

Saç ekim operasyonlarında kullanılan microfue tekniği ile doku (greft) alımı hakkında da bilgi veren Özel MedicabilYıldırım Hastanesi Dermatoloji Uzm. Dr. Şimşek “Micro fue tekniği bütün saç ekim operasyonlarında doku alımı için kullanılan tek yöntemdir. Bu yöntemde doku punch dediğimiz hastanın saç tipine ve kalınlığına göre uygun olan 0.6-0.9 mm. çapında değişen aletler ile alınır. Hastanın saçsız doku alanının büyüklüğüne ve saç ekimine elverişliliğine göre alınacak doku sayısı 6000 greft ve üzerine çıkabilmektedir. 1 greft 2.5 saç kökü (tel) olarak kabul edilir. Bu sayı hastanın açıklık alanının büyüklüğüne, hastanın ihtiyacına ve donör alanının elverişliliğine göre farklılık gösterir” açıklamasını yaptı.

Özel MedicabilYıldırım Hastanesi Dermatoloji Uzm. Dr. Mehmet Şimşek saç ekiminde kullanılan yöntemlere de değinerek şunları söyledi:

SAÇ EKİMİ YÖNTEMLERİ

“Sedasyon yönetimi: Saç ekimi yaptırmak isteyen birçok kişinin merak ettiği konulardan birisi 'ağrı veya acı hisseder miyim?' korkusudur. Saç ekimi işlemi yaptırmak isteyen misafirlerimiz için sedasyon yöntemi ile hiçbir şekilde ağrı veya acı hissi duymaksızın gerçekleştirebiliyoruz. Sedasyon damar yoluyla uygulanan ilaç sayesinde gerçekleşen yüzeysel bir uyku halidir. İlaç damar yolundan verildiği için etkisi hemen ortaya çıkar. Damar yolunun açılıp ilacın verilmeye başlanması 1-2 dakika kadar kısa sürede tamamlanır. 10-15 dakika kadar sürecek şekilde yapılır. Bilinciniz kapanmaz. Sedasyon ile lokal anestezi için yapılan iğneleri hissetmezsiniz ve daha sonra hatırlamazsınız. Sürecin geri kalanında da uyku ve yarı uyku halinde bulunursunuz. Böylece operasyonu endişesiz, acısız ve konforlu bir şekilde geçirirsiniz. Saç ekimi sırasında hangi anestezinin yapılacağına doktorunuz sizinle birlikte karar verecektir. Sedasyon anestezisinden 6-8 saat önce yeme ve içmeyi kesmek gerekir.

Safir saç ekimi: Bu yöntemde de doku alımı diğer yöntemlerde olduğu gibi micro fue yöntemi ile gerçekleşir. Bu yöntemde kanallar özel olarak kanal açmak için üretilmiş safir başlıklı aletler tarafından yapılmaktadır. Bu aletlerin özelliği iz bırakmadan yoğun bir kanal açma imkanı sunulmasının yanı sıra, iyileşme süresi sılit yöntemine göre daha kısadır.

Sakal - kaş bıyık ekimi: Saç ekiminin aksine yüz bölgesindeki tüm kıllar tek kök (tel) lüdür.Bu nedenle donör alanından greftler alındıktan sonra 2’li 3’lü gibi köklere sahip olan greftlerin tamamı tekli greft haline getirilerek transfer işlemi gerçekleştirilir. Bu tamamen doğallığı yakalayabilmek için gerekli olan bir işlemdir.

Ağrısız Lokal Anestezi İle Saç Ekimi: Kullanılan iğnesiz özel anestezi cihazları sayesinde, saç ekimininağrısız olarak uygulanması sağlanabilmektedir. Bu cihazlar, anestezisağlayan maddeleri basınçla püskürterek gözenekler aracılığıyla ciltaltına ulaşmasına hizmet eder, hızlı ve etkili bir anestezi sağlar. Cilde sadece silikon başlığının dokunduğu bu cihaz sayesinde, anestezi sağlayan maddelerin cilt katmanlarında, enjektör iğnesinden daha geniş bir alana ve hızlı bir şekilde yayılabilmesi ile ağrı hissedilmemesi sağlanmaktadır.

Tıraşsız saç ekimi: Bu yöntem ise doku alma işlemi diğer işlemler ile aynı olmasınınyanı sıra daha çok komple dökülmesi olmayan, ön ve yan alanlardaaçıklığı mevcut olan kişilerde uygulanan yöntemdir. Bu yöntemin tercih edilme sebebi oyuncular, futbolcular, iş adamları gibi günlük hayatı yoğun tempoda devam eden, ekranlara çıkan kişilerin iş tempolarının aksaklığa uğratmadan günlük hayatlarına ertesi gün devam etmelerini sağlamasıdır.”