Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Deniz Ulaş, tüp bebek başarısını artırmanın yolları konusunda önemli bilgiler verdi.

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yaklaşık yüzde 85’inin ilk 1 yıl içinde gebe kaldığını dile getiren Doç. Dr. Deniz Ulaş, “Eğer 1 yılın sonunda hamile kalamadıysanız kısırlığın nedeninin araştırılması ve uygun tedavinin başlanması gerekir. Aşılama vs. gibi diğer infertilite tedavilerine rağmen gebelik elde edilemediyse artık tüp bebek tedavisi gündeme gelecektir” diye konuştu.

Doç. Dr. Deniz Ulaş, “Tüp bebek tedavisi nasıl bir süreçtir? Başarı oranı nedir? Başarıyı etkileyen faktörler nelerdir? Tüp bebek başarı oranı nasıl artırılır?” gibi soruların cevaplarını verdi.

Kısa anlatımla tüp bebek tedavisi, kadından alınan yumurtaların, erkekten alınan spermlerle laboratuvar ortamında döllendirildiği medikal bir işlem olduğunu dile getiren Doç. Dr. Deniz Ulaş, “Döllenmenin ardından en iyi kalitedeki embriyolar kadının rahmine yerleştirilir ve yaklaşık 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılır.

Toplamda 1 ay süren bu süreç çift için hiç de kolay değildir. Belirsizliğin ve hormonlardaki değişikliğin de etkisiyle haklı olarak heyecan, endişe, karamsarlık gibi karışık duygular yaşayabilirsiniz ve bu çok normal. Ayrıca, sürecin psikolojik boyutu dışında mali boyutu da sizin stres katsayınızı artırabilir.

Tüp bebek tedavisinin başarı oranı %33-%55 arasında değişir. Ortalama başarı oranına %40 diyebiliriz. Başarı oranını etkileyen birçok faktör vardır, bu faktörlerden bazıları sizin elinizde değilken, bazı faktörler sizin elinizde bunu unutmayın. Hayatınızda yapacağınız ufak değişikliklerle gebelik şansınızı artırabilirsiniz” diye konuştu.

Doç. Dr. Deniz Ulaş, başarıyı etkileyen bu faktörlere ve sizin tüp bebek başarısını artırmak için neler yapabileceği, konusunda Tüp bebek başarısını etkileyen faktörleri; “Tıbbi Faktörler” ve “Çevresel Faktörleri” şöyle sıraladı;

Tıbbi faktörler: Kadın yaşı, Tüp bebek başarısını etkileyen belki de en önemli faktör kadın yaşıdır. Çünkü yaşla beraber özellikle 38 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi azalır. Bu nedenle yaşı ileri olan kadınlarda tüp bebek tedavisini geciktirmemek gerekir.

Sperm kalitesi: Sperm sayı ve morfoloji bozuklukları da başarı şansını azaltır. Bunun için tüp bebek tedavisi öncesi bazı ilaç ve vitamin takviyeleri ile sperm kalitesini artırmak gebelik şansını artıracaktır. Bunun dışında tüp bebekte mikroenjeksiyon sırasında iyi kalitedeki spermleri seçmek için sperm seçme yöntemlerinden birini kullanmak tüp bebek başarı şansını artıracaktır.

Kadında endometriyozis (çikolata kisti), miyom, hidrosalpenks, rahim duvarında yapışıklık veya polip olup olmaması: Rahim içinde yapışıklık, polip, miyom olması embriyonun rahime tutunma şansını azaltır. Bu nedenle tüp bebek tedavisi öncesi bu problemlerin olup olmadığı mutlaka ortaya konmalıdır. Bunun için de ultrason, sulu ultrason veya histeroskopi (kamera ile rahimin incelenmesi) gibi yöntemlerle bu problemler araştırılır. Bu sorunlar tedavi edildikten sonra tüp bebek tedavisine başlamak başarı şansını artıracaktır.

Hidrosalpenks yani tüplerde tıkanıklığa bağlı sıvı birikmesi durumu da embriyonun tutunma şansını azaltır. Çünkü tüplerde biriken bu sıvı rahime doğru geri akarak içerdiği toksik maddeler nedeniyle embriyonun tutunma şansını azaltır. Hidrosalpneks tanısı ultrason veya ilaçlı rahim filmi (HSG) ile konur. Eğer böyle bir problem varsa tüp bebek tedavisi öncesi o tüpün alınması gerekir.

Kadında hormonal bozukluk (tiroid hormonu veya süt hormonu prolaktin bozuklukları) veya insülin direnci olup olmaması hormonal bozukluk ve insülin direnci hem gebe kalmayı hem de gebe kalınsa bile düşük riskini artırır. O yüzden IVF öncesi kanda bu bozuklukların olup olmadığına bakılmalı, problem varsa düzeltildikten sonra tüp bebek tedavisine başlamak doğrudur.

Kadında bağışıklık ve pıhtılaşma sistemine ait doğuştan veya sonradan gelişen sorunların olup olmaması: Aile ve hasta öyküsünden pıhtılaşma probleminden şüphelendiği durumlarda ayrıntılı kan tetkikleri ile araştırma yapılması ve uygun tedavilerin (kan sulandırıcı ilaçlar vs.) başlanması tüp bebek başarısını artıracaktır.Tıbbi faktörler dışında hayat tarzı ile ilgili çevresel faktörler de tüp bebek başarısını etkiler. Bu faktörlerde yapılacak ufak değişiklikler tüp bebek başarı oranı artıracaktır.

Çevresel Faktörler; İdeal kiloda olun, Vücut kitle indeksinin >35 veya