HABER MERKEZİ / SAYFA16.COM

7405 Sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu, 26 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanun; federasyon, spor kulüpleri, menajerler ve yöneticiler başta olmak üzere tüm spor camiasını yakından ilgilendiriyor.

AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzasını taşıyan Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi önceki günlerde yasalaşmıştı. Bugün de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili ulaştığımız Avukat Hakkı Öztürk, kanunun önemli ayrıntılarına değindi. Öztürk, "Öncelikle bu kanunun spor camiamıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu kanunla spor kulüpleri dernek statüsünden çıkarılıyor ve anonim şirket olarak tescil edilmelerinin önü açılıyor. Ayrıca spor kulübüne üyelik için özel koşullar aranmayacak ve kişinin fiil ehliyetine sahip olması yeterli görülecek. Yanı sıra kulübü zarara uğratan yönetici bundan sorumlu olacak" dedi.

"Yönetici borcundan sorumlu olacak"

"Bu kanunla spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, YK üyelerine, bunların eşleri ve üçüncü dereceye kadar hısımlarına, çalışanlarına, yüzde beş ve üzeri pay sahiplerine ve YK üyelerinin yüzde beş ve daha fazla pay sahibi olduğu şirketlere hak ve alacaklarını devredemeyecek" diyen Öztürk, "Spor kulübü ve spor anonim şirketi başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile yöneticileri yükümlülüklerini kasıt veya ihmalle ihlal ettikleri takdirde kulüp, şirket, pay sahipleri ve alacaklılara karşı verdikleri zararlardan müteselsilen sorumlu olacak" diyerek, kulüplerde en çok tartışılan konunun bu şekilde karara bağlandığını ve bundan sonra kulübü zarara uğratan yöneticinin bundan sorumlu tutulacağını belirtti.

"Menajer sistemi disipline edilecek"

Kanunun menajerlerle ilgili maddeler de içerdiğini ifade eden Öztürk, "Futbolcu ile imzalanacak menajerlik sözleşmesinin noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunlu hale getirildi. İmzalanan menajerlik sözleşmelerinin noter tarafından otuz gün içinde Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TFF’ye gönderilmesi zorunlu hale getirildi. Menajere verilecek ücret en fazla; sözleşme süresince futbolcuya ödenecek brüt gelirin iki milyon Türk lirasından az olması durumunda bu ücretin yüzde onuna kadar, brüt gelirin iki milyon TL'den fazla olması durumunda ise bu ücretin yüzde beşine kadar kararlaştırılabilecek" diye konuştu.

TFF’ye bildirilen sözleşme dışında taraflara veya üçüncü kişilere doğrudan ya da dolaylı menfaat sağlayan başkaca bir hukuki işlemin tespiti hâlinde menajerin faaliyetine son verileceğini ve ilgili futbolcunun üç aydan bir yıla kadar müsabakalardan men edileceğini ifade eden Öztürk, bu hukuki işlemin tespiti halinde spor kulübü ve spor anonim şirketlerinin başkan, yönetim kurulu üyeleri ve yöneticilerine iki yıldan üç yıla kadar hak mahrumiyeti cezası verileceğini de sözlerine ekledi.