Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağanüstü Seçimli ve Olağan Mali Genel Kurulu’nda başkanlığa Mehmet Büyükekşi seçilirken, yönetim kurulu listesi ve denetleme kurulu listesi de oylama ile seçildi. Büyükekşi yeni yönetim kurulu üyeleri ile güzel işlere imza atacaklarını belirterek, “Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde görev yapmakta olan tüm kurulların istifasını talep ediyorum” dedi.

TFF Olağanüstü Seçimli ve Olağan Mali Genel Kurulu’nda başkanlık görevine Mehmet Büyükekşi seçildi. 209 delegenin 158’inin oyu geçerlilik kazanırken 51’i geçersiz sayıldı.

Genel Kurul’un düzenlendiği toplantıda salondaki delegelere konuşan TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Adaylık sürecimin başından itibaren güven, adalet ve şeffaflık ilkeleri prensibiyle yola çıktığımı belirtmiştim. Sizler de bugün bu prensiplere inandığınızı şahsım ve yönetim kuruluma güvendiğinizi oylarınızla ortaya koyunuz ve birlikte başarının yolunu açtınız. Siz de göreceksiniz, bir sene sonra burada çok daha farklı şeyler konuşacağız" dedi.

“Tüm kurulların istifasını talep ediyorum”

TFF bünyesinde görev yapan tüm kurulların istifasını talep eden Büyükekşi, “Bir aydan beri bunu çok iyi bir şekilde gördünüz. Baskılara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Biz doğrusunu yapacağız. Eğer doğru yaparsak çok farklı şeyler olacağını siz de göreceksiniz. Ben hep söyledim. Biz bu yolda birlikte yürümeye kararlıyız. Ben bundan sonraki dönemde de özellikle her zamankinden çok farklı bir yönetim kurulu listesi oluşturdum. Her bölgeye hitap eden, bir yönetim kurulumuz var. Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde görev yapmakta olan takip, disiplin, temsilciler, etik kurulları gibi tüm kurulların istifasını talep ediyorum. Biz bundan sonra bu yola çıkarken bembeyaz yeni bir sayfa açarak ilerlemek istiyoruz” açıklamasını yaptı.

"Deplasman yasağı kalkmalı"

Yeni çıkan Spor Kanunu'na da dikkati çeken Mehmet Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kanun çıktı, yönetmelikler çıkmadı. Yönetmeliklerin çıkması konusunun da takipçisi olacağız. Kulüplerle istişare içinde olacağız. Denetim mekanizmalarını güçlendirip, şeffaf bir hale geleceğiz. Temel görevlerine odaklanan bir federasyon yapısına ulaşacağız. Mevzuatla ilgili güncellenmesine inandığım pek çok konu var, birisi deplasman yasağı. Şüphesiz bazı önlemler alma konusunda ortak noktadayız. Seyircilerimizi mutlaka tekrar statlara kazandırmamız gerekiyor. Bu yasağın kalkmasını çok fazla önemsiyoruz. Bilet fiyatlarındaki KDV'nin de yüzde 8 olması için görüşmeler yapacağız. Temsilcilik ve gözlemcilik yapısıyla ilgili de kulüplerden gelen talepler konusunda önemli farklılıklar yapacağız. Korsan yayın da hem kulüpler hem de naklen yayın yapanlar için önemli bir gündem maddesi. Görev yapan komitelerin aktifleşmesi için elimizden geleni yapacağız."

Kulüpleri borç sarmalındaki mali yapıdan kurtarmayı istediklerini dile getiren Büyükekşi, "Bazı tedbirler almamız gerekiyor. Yayın ihalesi gelirlerinden hepimiz şikayetçiyiz ama bu ürünün değerini artırmak elimizde. Süper Lig'in değerini artıramazsak dış pazarda da karlı bir ürün oluşturamayacağız. ABD'den sonra 140 ülkeyle en fazla dizi, film satan ikinci ülkeyiz. Neden maçlarımızı da satmayalım? Bunun için de çalışacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Hakem ve Rezerv Lig yorumu

Mehmet Büyükekşi, "hakem performansı yapay zeka modelleri, yetenek geliştirmek ve Rezerv Lig'in hayata geçirilmesi" projelerini ise şöyle anlattı: "Hakem olunca güven daha çok önem kazanıyor. Çok ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Hem mevcut hakemlerin gelişimi hem de yeni hakem gelişimi konusunda akademik çalışmalarımız olacak. Hakemlerin değil, futbolun kalitesinin konuşulduğu bir futbol camiası arzu ediyoruz. Hakem performansları bu yapay zeka üzerinden gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Fikstürlerin belirlenmesi ve sevkler konusunda da Kulüpler Birliği tarafından da görevlendirilen bir kişinin olacağı Lig Koordinasyon Kurulunu oluşturmayı planlıyoruz. Altyapıya da bilinçli şekilde yönelmemiz gerekiyor. Rezerv Lig taleplerine karşı olumluyum. Amacımız 2022-2023 sezonunda Rezerv Ligi hayata geçirmek. Bunun için hızlıca çalışmalar başlayacağız." ifadelerini kullandı.