Avrupa Futbol Şampiyonası’nın açılış maçının ilk düdüğü 14 Haziran 2024’te Bayern Münih'in stadyumunda çalınacak. Final ise 14 Temmuz’da Almanya’nın başkenti Berlin'deki olimpiyat stadyumunda oynanacak.

AVRUPA ŞAMPİYONASI’NA KAÇ TAKIM KATILACAK?

Turnuvaya toplamda 24 takım katılacak. Elemeler sonrası 20 takımın katılması kesinleşti. Almanya da ev sahibi olduğu için otomatik olarak katılıyor. Diğer 3 takım ise, 21-26 Mart 2024 tarihleri arasında 12 takımdan oluşan bir play-off turnuvasında belli olacak. Bu 12 takım, 2022/2023 UEFA Uluslar Ligi’ndeki performanslarına göre play-off’lara katılacak. 6 yarı final ve 3 final maçı olacak ve bu finaller sonrası 3 takım, 24’ü tamamlamış olacak.

KURA ÇEKİMİ NASIL OLACAK?

Final turnuvası için grup kuraları 2 Aralık 2023’te Hamburg’da çekilecek. 4 ayrı torbadan yapılacak kuralar sonrası toplam grup oluşacak.

Torba 1: Almanya, Portekiz, Fransa, İspanya, İngiltere, Belçika

Torba 2: TÜRKİYE, Macaristan, Danimarka, Arnavutluk, Romanya, Avusturya

Torba 3: Hollanda, İskoçya, Slovenya, Hırvatistan, Slovakya, Çekya

Torba 4: İtalya, Sırbistan, İsviçre, 3 takım play-offtan gelecek

AVRUPA ŞAMPİYONASI HANGİ ŞEHİRLERDE OYNANACAK?

Turnuva için 16 eyaletin 7’sinde bulunan 10 şehir seçildi. Bunlar; Münih, Berlin, Köln, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig ve Stuttgart.

AVRUPA ŞAMPİYONASINDA GRUPLARIN FORMATI NASIL OLACAK?

Grup aşamasında takımlar dörderli 6 grupta mücadele edecek. Gruplarını ilk iki sırada tamamlayan 12 takım ve üçüncü sırada tamamlayan takımların arasından en iyi 4 takım çeyrek final öncesi son 16 eleme turuna katılacak.

AVRUPA ŞAMPİYONASI’NI EN ÇOK KAZANAN ÜLKELER

Avrupa Şampiyonası’nda en çok şampiyon olan ülkeler 3 şampiyonlukla Almanya ve İspanya. En çok maç onayan futbolcu ise 25 maçla Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo ayrıca 14 golle, Avrupa Şampiyonası’nda en çok gol atan oyuncu rekorunu elinde bulunduruyor. Aktif futbolculuk kariyerine devam eden oyuncular arasından Antoine Griezmann 7, Robert Lewandowski 5, Patrik Schick 5 golle sıralanıyor.

TÜRKİYE AVRUPA ŞAMPİYONASI’NA KAÇ KEZ KATILDI

Türkiye, 1960 yılında başlayan Avrupa Şampiyonası macerasına, 2024 ile birlikte 6 kez katılmış oldu.

1996'da İngiltere'nin düzenlediği finallerde ilk kez yer alan Türkiye, Fatih Terim’in liderliğinde gruptaki 3 maçını gol atamadan, yenilgiyle tamamlayarak elendi.

2000 yılında Hollanda ve Belçika'nın ortaklaşa düzenledikleri finallerde ise Türkiye, Mustafa Denizli liderliğinde gruptan çıkıp çeyrek finalde Portekiz'e yenilerek organizasyona veda etti.

Ay-yıldızlı ekip, Fatih Terim yönetiminde katıldığı EURO 2008'de ise büyük bir başarıya imza atarak, yarı finale kadar yükseldi. Almanya'ya şanssız biçimde 3-2 yenilen Türkiye, Avrupa Şampiyonaları tarihindeki en iyi dereceye imza attı.

Milli Takım, 2016'da Fatih Terim liderliğinde Fransa'da düzenlenen turnuvada ise grup maçlarını 3 puanla 3. sırada tamamlayarak elendi.

Türkiye, son olarak Kovid-19 salgını nedeniyle 2021’de yapılan EURO 2020'de beklentilerin çok uzağında kaldı. Şenol Güneş’li Milli Takım, organizasyonda İtalya, İsviçre ve Galler ile mücadele etti. 3 maçını da kaybeden A Milliler, kalesinde 8 gol görürken, 1 gol atabildi.

Editör: TE Bilisim