Araştırmalar, Fransa'nın alan büyüklüğünün uygun olmayan arazilerde gerçekleşen restorasyon projeleri nedeniyle tehdit altında olduğunu ortaya koyuyor.

Özellikle bir proje olan Afrika Orman Peyzajı Restorasyon Girişimi, 2030 yılına kadar 100 milyon hektar (247 milyon dönüm) araziye ağaç dikmeyi hedefliyor. Bilim adamları, planın savanlar ve otlaklar gibi orman dışı ekosistemlere ağaç dikmeyi planladığı ve bozulmamış ekosistemleri potansiyel olarak bozduğu veya yok ettiği konusunda uyardılar.

Araştırma, Afrika'daki ağaç dikme projelerinin %52'sinin savanlarda gerçekleştiğini ve neredeyse %60'ının yerli olmayan ağaç türlerini kullandığını ve bunun da istilacı türlerin ortaya çıkma riskini beraberinde getirdiğini ortaya koydu.

Bursa'nın havasını böyle katlediyorlar!! Bursa'nın havasını böyle katlediyorlar!!

Araştırmacılar, savanlar da dahil olmak üzere çimenli ekosistemlerin "ormanlar" olarak yanlış sınıflandırılmasının, bu eski otlakların yanlış yerleştirilmesine ve tahrip edilmesine yol açabileceğini söylüyor.

Bu alanlara daha fazla ağaç eklenmesi daha fazla gölgelik örtüsü oluşturur ve aşağıdaki zemine ulaşabilecek ışık miktarını azaltır, bu da savananın çimenli ortamını değiştirebilir. Bu, gergedanlar ve antiloplar gibi vahşi yaşamın yanı sıra bu ekosistemlere bağımlı insanlar için bir risk olabilir.

Yazarlar, "Ağaçlar için savanayı göremediğimiz bir durumdan kaçınmak için harekete geçmeliyiz ve bu değerli çimenli sistemler geri dönülmez bir şekilde kayboluyor" diye yazdı.

Liverpool Üniversitesi'nde tropikal ekoloji profesörü ve Science dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarı Kate Parr şunları söyledi: "Ekosistemlerin restorasyonu gerekli ve önemlidir, ancak her sisteme uygun bir şekilde yapılmalıdır. Savanlar gibi orman dışı sistemler yanlış orman olarak sınıflandırılır ve bu nedenle ağaçlarla restorasyona ihtiyaç duyar."

Kaynak: The Guardian