Bireysel Emeklilik Sistemi'nin kapsamı genişliyor. Daha önceden çalışanlar ihtiyaçları doğrultusunda kendi istekleriyle çıkabiliyordu. BES'te başlayacak yeni dönemle artık buna gerek kalmayacak. Sistemdeki birikimin yüzde 50'sine kadar kısmı ödeme alınabilecek. Uygulama 6 ay sonra başlayacak.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK), BES'te kısmen ödeme hakkında yönetmeliğine göre, kısmen ödeme hakkını en az 5 yıl kullanmamış katılımcılar, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarının en az 5 katı kadar katkı payı ödediği sözleşmesinden, birikiminin yüzde 50'sine kadar olan tutarın, devlet katkısı da dâhil kısmen ödenmesi için emeklilik şirketine başvurabilecek.

Kısmi ödeme hakkı, ödeme tarihinden itibaren 3 yıl içinde; emeklilik, vefat veya maluliyet halleri hariç, kısmen ödemeye konu sözleşmenin sistemden çıkış işlemi ile sonlandırmayacağına dair taahhüt vermek şartıyla kullanabilecek.

Evlilik, konut ya da öğrenim için kısmi ödeme imkanı

Yönetmeliğe göre, söz konusu şartları taşıyanlar, evlilik, konut alımı, öğrenim veya doğal afet nedenleriyle kısmi ödeme alabilecekler. Bu kapsamda talep edilen hak, hak sahibi tarafından belgelendirme yapılması şartıyla bir defaya mahsus olarak kullanılabilecek.

Öğrenim için kısmi ödeme talep edecek hak sahiplerinin 21 yaşını aşmış olması şartı aranacak. Bu kapsamda kısmen ödeme hakkından aylık, 3 aylık veya yıllık ödemeli ve 4 yıl süreli yıllık gelir sigortası ürünü almak suretiyle yararlanılabilecek.