Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde elleri ve ayakları üzerinde yürüdükleri tespit edilen ve ilk olarak bir bilimsel makale ve ardından BBC’nin yayınladığı 2006 tarihli “Dört Ayak Üzerinde Yürüyen Aile” belgeseliyle gündeme gelen Ulaş ailesi, yeniden dünya basınında haber oldu. Modern insanlar arasında görülmeyen söz konusu özellik, insan evrimi üzerine çalışan bilim insanları tarafından araştırılmaya devam ediyor.

İngiltere’nin Mirror gazetesinin aktardığına göre, London School of Economics’ten psikolog Nicholas Humphrey, Ulaş ailesinin 18 çocuğundan altısının bu özellikle dünyaya geldiğini keşfetmişti. Bu çocuklardan biri ise hayatını kaybetmişti. Humphrey, “60 Minutes Australia”ya verdiği röportajda, şaşkınlığını şu sözlerle anlattı: “En olağan dışı bilimsel fantazi şartlarında bile modern insanların hayvan durumuna dönebileceğini beklemezdim.”

İki ayak üzerinde yürümenin, insanları diğer hayvanlardan ayıran özellik olarak altını çizen Humphrey, “Bizi hayvanlar aleminin geri kalanından farklı kılan şey, iki ayak üzerinde yürümemiz ve başımızı yukarıda tutuyor olmamız. Elbette dil ve diğer şeyler de var. Ancak yine de bu (ilk bahsettiğim), hayvanlar alemindeki diğerlerinden farklı olma hissimiz için oldukça önemli. Bu insanlar ise bu sınırı aşıyor” ifadelerini kullandı.

Maymun ve insan arasındaki kayıp bağlantı

Psikolog Humphrey’nin görüşlerini paylaştığı belgeselde Ulaş ailesi ‘maymun ve insan arasındaki kayıp bağlantı’ olarak nitelendirildi, bunun ‘her birimiz için ifade edilemez bir önemi’ olduğu belirtildi ve bu ailenin ‘var olmaması gerektiği’ iddia edildi. 

Ailenin gündeme geldiği ilk bilimsel araştırmada, Türkiyeli bilim insanları bir tür ‘geriye evrim’in (devolution) meydana gelmiş olabileceğini, bu durumun ise 3 milyon yıllık evrimi geriye sarmış olabileceğini öne sürmüştü. Humphrey ise bu teoriyi eleştirdi. Psikoloğa göre, bu sav ‘derinden incitici’ ve ‘bilimsel olarak sorumsuz’du. 

Paylaşılan bilgilere göre, araştırmaya konu olan çocukların beyinciklerinin küçük olduğu tespit edilmişti. Fakat bu durum diğer insanlarda iki ayak üzerinde yürümeyi etkilemiyordu. Ancak, Liverpool Üniversitesi’nden araştırmacılara göre, çocukların iskeletleri insanlardan çok maymunlara benziyordu. Öte yandan, bu benzerliklere rağmen, Ulaş ailesinin elleri üzerinde yürüyüşü maymunların dört ayak üzerinde yürümesinden farklıydı. Buna göre, aile, parmaklarındaki eklemler üzerinde değil, doğrudan düz bir şekilde elleri üzerinde yürüyordu.

 Humphrey, BBC’ye yaptığı açıklamada alternatif bir bakış açısı sundu. Humphrey, “Ben, bu ailede gördüğümüz şeyin, muhtemelen şempanzeler gibi yürümediğimiz bir zamana denk gelen ama ağaçtan inmekle tamamen iki ayak üzerinde yürümeye geçmek arasında önemli bir bir adım olabilecek bir şey olduğunu düşünüyorum” dedi.