Hatırlanacağı üzere bölge, 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilmiş ve 2013 yılında Büyükşehir tarafından hazırlanan dönüşüm projesi bölge halkı tarafından kabul görmemişti. 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın zemin+5 kat olarak tasarladığı ve ‘o zaman için’ hak sahiplerine 130 bin TL borçlanma ile kira yardımlarını içeren teklif de vatandaşlar tarafından kabul edilmemişti. Olası depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan binalarda dönüşümün bir an önce sağlanması için devreye giren Büyükşehir Belediyesi, tüm blokların kendi parselinde dönüşebileceği, zemin+7 kat olacak şekilde plan değişikliğine gitti. Verilen bu yeni imar hakkı ile her mülk sahibi bir müteahhitle anlaşma imkânına sahip olurken; yapıların oturumları, mimarisi, silueti ve cepheleri gibi her türlü detay düşünülerek planlama yapıldı.

Yeşil alanlar, okullar, camiler, sağlık tesisleri ve mevcut yollar ‘olduğu gibi’ korundu. Hazırlanan planlar öncelikte 1050 konutlardaki hak sahiplerine sunuldu. Anket çalışması ile 229 bloktaki 2 bin 290 hanenin yüzde 90’ına ulaşılırken, ankete katılanların yüzde 96’sı da plan değişikliğine olumlu görüş verdi. Bölge halkı tarafından merakla beklenen plan değişikliğinin Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle geçmesinin ardından da dönüşümün önündeki tüm engeller kaldırılmış oldu.

Bu aşamaya gelmek zordu

Bölgedeki 60 bina ile anlaşma sağlayan Bakyapı, hak sahipleri tarafından boşaltılan bloklarda yıkıma törenle başladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bakyapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör’ün de katıldığı törene bölge sakinleri de büyük ilgi gösterdi. Törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, artık belediye başkanlarının kentsel dönüşüm, dirençli şehirler ve iklim değişikliğini ana gündem olarak konuşmak zorunda olduğunu söyledi. 

Esas olan can güvenliği

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da kentsel dönüşümün herkesin gündeminde olduğunu ancak herkesin beklentilerinin farklı olması nedeniyle ortak noktada bulaşmanın çok zor olduğunu hatırlattı. Kentsel dönüşümde asıl amacın deprem riskine karşı binaların güvenli hale getirilmesi olduğunu kaydeden Dündar, “Ancak bunu bir kenara bırakıp, ‘ben çok az katkı koyayım, belediye, devlet yapsın’ anlayışı hakim. Böyle olunca da süreç çıkmaz hale geliyor. Esas olan can güvenliğidir. Binanın güzelliğini düşünüyorsak sonuca ulaşamayız. Uzun yıllardır uğraşılan 1050 Konutlar’da da konu bundan sonra hızlı gider" dedi.

Toplumsal uzlaşı

Bölgedeki ilk kentsel dönüşüm hamlesine imza atan Bakyapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör de sektördeki tüm birikimlerini bu projede değerlendireceklerini söyledi. Bakgör, “Müsterih olabilirsiniz. Bütün liyaketimizi, yeteneğimizi ve bilgimizi gayretimizle birlikte burada sergileyeceğiz. Çok kısa bir sürede 20 ayı aşmayacak bir hedefle bölgede anlaşılan tüm binaların dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Mahallenin bilinci bizi çok etkiledi. Çünkü bilinçli bir şekilde hareket edildi, kısa sürede sonuçları alındı. Bizim anlaştığımız 60 tane bina var yani 120 blok. 60 binanın tamamına yakınıyla protokolümüzü bitirdik. Yarısına yakını da 3 haftalık kısa bir sürede evlerini boşalttılar. Tam bir toplumsal uzlaşıyla, birlik, beraberlik ve kararlılıkla bir adım atmış olduk” dedi.

Akpınar Mahallesi Muhtarı Sevgi Gültekin de bölgeye değer katacak projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından yılların hayali olan 1050 konutlar dönüşümü, boşaltılan ilk binanın yıkımıyla resmen başladı.