Gelişen teknolojiyle birlikte Doğaseverler tarafından telefon uygulaması olarak indirilen uygulama ile dünyanın çeşitli noktaların leylek, turna gibi kuşlardan diğer memeli türlere pek çok tür takip cihazıyla izleniyor. ‘Animal Tracker’ adlı bu ücretsiz uygulama ile insanlar merak ettikleri vericisi olan kuşa tıklayıp o kuşun son bir yıllık göç hareketini detaylı görebiliyor. Özellikle bahar göçü ile birlikte Afrika kıtasından yola çıkan leylekler Türk kullanıcılar tarafından da merakla takip ediliyordu. Bu yılın ilk uydu vericili göçmen kuşu olan ’Jonas Leylek’ 26 Şubat’ta Türkiye’ye Hatay üzerinden giriş yaptı. 

Jonas’ı yakından takibe alan Bursalı Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş, dinlenmek için Avrupa Leylek Köyü Eskikaraağaç’ın yakınındaki bir tarlayı kendine mola yeri olarak seçince hareket geçti ve uzun uğraşlar sonucu Jonas’ı ve birlikte hareket ettiği sürüyü görüntüledi.
Elde ettiği görüntüleri ve sürü hakkında bilgileri vericiyi takan Almanlarla da paylaşan Tüydeş ‘Kanatları aşağı düşük yorgun bir haldeydiler. Ama sağlıklı görünüyordu. Siyah halkası ve sırtındaki vericisinden onu tanıdım. Böyle takipte olduğum bir kuşun fotoğrafını çekmek başlı başına bir keyif oldu’ dedi