adana
, adana
, Helvetica,sans-serif;">Türkiye Macaristan Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı ve Eski Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, Bursa Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Yüksel Aktaş, Bursa Aşçılar Derneği ve Bursa Gastronomi Turizmi Derneği Başkan Yardımcısı Barış Uysal ve şefler katıldı.  

Bursa Gastronomi Turizmi Derneği şefleri, Macaristan’da yapılacak olan büyük kurultay öncesi Türkiye’den gelen heyete Bursa’nın yerel lezzetleri olan, Kestaneli Pilav, Kemalpaşa Tatlısı, Süt Helvası, Cevizli Baklavası ve Tahanlı Pidesinı sundu.

Bursa Aşçılar Derneği ve Bursa Gastronomi Turizmi Derneği Başkan Yardımcısı Barış Uysal’ın sunumu ve anlatımını dikkatle dinleyen Binali Yıldırım, sunulan lezzetlerin tadına baktıktan sonra, “Bu lezzetlere sadece, ‘yeme de yanında yat’ denir. Gerçekten tebrik ediyorum” dedi.

Büyükelçi’den şeflere teşekkür  

Macaristan Büyükelçiliğinde yapılan organizasyonda açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Macaristan Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu; “2024 yılı, Türkiye ve Macaristan Kültür Yılı olarak ilan edildi. Kültür yılı münasebetiyle aynı zamanda Gastronomi Diplomasisini de geliştirerek, Macaristan’da yedi bölge-yedi mutfak hedefiyle çıktığımız bu yolda, Marmara Bölgesi’ni Bursa Gastronomisinden seçerek Gastronomi Turizmini burada yaşatmayı istiyoruz. Bu vesileyle, bu akşam aramızda bulunan ve eşsiz Bursa lezzetlerini bizlere sunan Bursa Gastronomi Turizmi Derneği’ne ve şeflerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Binali Yıldırım: “İlişkilerimiz daha da gelişecektir”  

Macaristan Hun-Türk Kurultayı programları kapsamında, Türkiye’den gelen heyet arasında bulunan Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı ve Eski Başbakan Binali Yıldırım da, “Bu tarz, kurultay gibi programlara Türkiye’deki ekiplerin katılması, etkinlikleri daha renkli hale getiriyor. Hun devletinden bu tarafa baktığınız zaman, köklerimiz aynı köke dayanıyor. Hatta, akraba toplulukları desek, yanlış olmaz. Türk ve Macaristan kültür birliği konusundaki ilişkilerimiz, yaklaşık yirmi yıldır devam ediyor. Bu etkinlikler sayesinde, daha da gelişeceğine inancım tamdır.”

Bursa Gastronomi Turizmi Derneği, Bursa lezzetlerini tüm dünyaya tanıtma mottosuyla çıktığı bu yolda, Türkiye Macaristan Büyükelçiliği’nde verilen resepsiyonda, Bursa’nın eşsiz tatlarıyla tüm katılımcıların beğenisini kazandı.

2024 yılında planlanan yedi bölge-yedi mutfak için, coğrafi işaretleri ürünleriyle, tam not aldı.