CÜNEYT ALKIŞ / SAYFA16

Osmaneli-Yenişehir-Bursa-Bandırma yüksek standartlı demiryolu projesi güzergâhındaki ada ve parseller için acele kamulaştırma kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 7 Mart'ta Resmi Gazete'de yer aldı.

Ancak  özellikle Karacabey’in bazı köylerinde, beklentinin dışında 700-800’ü aşkın parselin yer alması yöre halkını tedirgin etti. Yanı sıra kamulaştırılacağı açıklanan binlerce parsel arasında Balat'ta tanesi 10-12 milyon liraya satılan dairelerin bulunduğu bir sitenin de yer alması halihazırda orada oturanlarda şok etkisi yarattı.

Konuyu, bölgede çok uzun yıllardır çalışmalar yürüten Avukat Onur Alp Cura ile konuştuk. Projeyi üstlenen firmanın yetkilileriyle bu tedirgin edici durumu konuştuğunu anlatan Cura, “Bölgeden geçecek tren hattının yapımı sırasında çıkabilecek zemin ve teknik sorunlar nedeni ile o yörede trenin geçeceği alternatif rotalara isabet edebilecek tüm parseller Cumhurbaşkanı Kararı'na dahil edilmiş” dedi.

BEKLENTİNİN ÜSTÜNDE PARSEL SAYISI VAR

Zennup İstanbul'un kişi başı iftar fiyatı 1.600 TL Zennup İstanbul'un kişi başı iftar fiyatı 1.600 TL

Konunun ayrıntılarına giren Cura şunları söyledi: “Hızlı Tren projesinin genişliği 60 metre civarı bir alanı kapsıyor. Geçmiş zamanda inşaat firması tren hattının geçeceği yerle ilgili köylere bilgilendirme yaptı. Bizler de oraları tespit ettik ve özellikle uzun zamandır çalıştığımız yöreler olan Hürriyet ve Karakoca köylerinde 150 civarı parselin kamulaşacağını gördük. Ancak önceki gün çıkan kararda parsel adedinin köy başına 700-800’lere çıktığını gördük. Badırga, Seyran, Harmanlı, Subaşı için de benzer durum var. Bu tabi yöre halkını bir anda endişeye sevk etti. Telefonlarımız günlerdir susmak bilmiyor”

"ALTERNATİF PARSELLERİ DE ALDIK"

Bu beklenmedik durumu projeyi üstlenen firma ile görüştüğünü anlatan Cura, “Ben inşaat yetkilileriyle yüzyüze görüştüm. Bana; ‘Biz bu hattı geçirirken bazı teknik kaymalar ve zeminle ilgili sorunlar yaşanabiliyor. Böyle olunca mevcut rotamızı biraz kaydırabiliyoruz ve hat yanındaki parselden geçmek durumunda kalabiliyor. Bu durumda eğer yan parsellerle ilgili bir karar alınmamışsa tekrardan bürokratik süreçte başa dönüyoruz ve iş çok uzuyor. İşin aksamaması için oluşabilecek alternatif rotaların hepsini kamulaştırma kararına yazıyoruz. Burada yaşanan durum da bu. O yüzden bu kadar çok parsel var. Örneğin 800 parsel yazıyor ama sadece geçeceği kadarı alınacak’ şeklinde ifade ettiler konuyu” diye konuştu.

Cura sözlerini, “Kendilerine netice itibari ile bu kadar çok taşınmazın Cumhurbaşkanı Kararında yer almasının yöre halkında büyük bir endişeye yol açtığını, süregelen ticareti engellediğini ve bunun en kısa sürede giderilmesi gerektiğini belirttim. Onlar da ilk olarak kendi içlerinde gruplara ayrılıp köy köy gezip bu konuyu anlatmaya başladılar. Bizler de takipteyiz” şeklinde tamamladı.

BAKANLIK YETKİLİLERİNDEN AÇIKLAMA

İHA'nın haberine göre, Bakanlık yetkilileri de açıklama yaptı. Yetkililer vatandaşın panik yapmaması dile getirerek, “Bina yıkımı veya kamulaştırması olmayacak. Prosedür gereği acil kamulaştırma kararı alınır. Bu amaçla yapılmıştır. O parsellerin yüzde biri kullanılmayacak. Demiryolu güzergâhına giren parseller kamulaştırılacak. Net şekilde binaların içinden geçmiyor. Temas ettiği yerdeki alanı ayrıştırmak için imar mevzuatından dolayı vakit sıkıntısı yaşamamak adına böyle bir durum söz konusu. Binaların parsel tanımından dolayı kamulaştırmaya girmiş. Kamulaştırma Dairesi niyet belirtir. Oradan geçerse, o noktada ifraz beklememek için acil eylem planı hayata geçirir. Binaların hiçbir riski yoktur. Orada gidip binalara dokunulmayacak. Güzergâhın üzerine denk gelen yerde ilk önce sistem yapılacak. Ardından imar planı tamamlanacak" dediler.

Editör: TE Bilisim