Norveç merkezli İran İnsan Hakları (UST) ve Paris merkezli Birlikte Ölüm Cezasına Karşı (ECPM) adlı iki insan hakları grubu tarafından İran hakkında hazırlanan insan hakları raporuna göre 2022'de en az 582 infazla ülkede 2015'ten bu yana en yüksek sayıda idam gerçekleştirildi. Buna göre 2022 rakamları, 2021'deki 333 sayısının bile çok üzerinde.

Geçen yıl, eylül ayında, kadınlara yönelik katı kıyafet kurallarını ihlal ettiği iddiasıyla tutuklanan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ölümüyle başlayan protestolara yetkililer idamlarla karşılık veriyor. En son 4 kişinin asıldığı bir dava uluslararası alanda büyük tepki çekti.  

UST direktörü Mahmud Amiri Mogaddam, uluslararası tepkinin protesto bağlantılı infazları belli ölçüde kontrol altında tuttuğunu ancak İran'ın genel nüfusu sindirmek için diğer suçlamalara yönelik infazlara devam ettiğini şu sözlerle dile getiriyor:

"Uluslararası tepki nedeniyle protesto bağlantılı gerçekleştirilemeyen infazları telafi etmek ve korku yaymak için siyasi olmayan suçlamalardaki infazlar yoğunlaştırıldı. Bunlar, İslam Cumhuriyeti'ndeki infaz makinesinin düşük maliyetli kurbanları".