Büyük bir gemi filosu şu anda Panama Kanalı'nda dünyanın en kötü trafik sıkışıklığında kalmış durumda. Küresel ticarette kriz en az birkaç hafta uzakta olabilir.

Kanaldan geçmek için bekleyen 200'den fazla gemi var ve geçiş, kuraklık nedeniyle sekteye uğruyor.

50 mil uzunluğundaki kanal, yağmur suyuna dayalı. Yeterince yağmur yağmadığında, kanalı kontrol eden yetkililer su tasarrufu yapmak için trafiği azaltmak zorunda kalıyor ve geçişine izin verilenler bunun için daha yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyor.

Günlük trafik şu anda 32 gemi ile sınırlandırılmıştı ve bu, günde 50 milyon galondan fazla su kullanan kanalın tam kapasiteyle çalışması için yeterli su olduğunda yaklaşık 36 olan önceki ortalamadan düşmüştü.

El Nino İklim Dengesini Altüst Etti

Yetkililer Reuters'e verdiği demeçte, 10 Ağustos itibariyle, kanalın yakınında 161 gemi olduğunu söyledi.

Yılın başından bu yana, El Nino hava olayının neden olduğu kuraklık su kaynakları üzerinde baskı oluşturduğundan, kanal bir dizi derinlik kısıtlaması uygulamıştı.

Ancak kanal, Haziran ayında, gemilerin daha kolay geçebilmeleri için yüklerini hafifletmelerini gerektirecek ilave kısıtlamaları erteledi.

Alternatif Rotalar Aranıyor

Dünyanın en işlek ticaret geçitlerinden biri olan kanalda yaşanan tıkanıklık, genellikle su yolunu kullanan şirketleri alternatif rotalar aramaya yöneltti.

Panama Kanalı, Çin ile ABD arasında ticaret yapan büyük perakendeciler ve enerji şirketleri de dahil olmak üzere birçok nakliyeci için maliyetleri ve geçiş sürelerini azaltıyor.

Akıllara 2021 Süveyş Kanalı Krizi Geldi

2021 yılında Süveyş Kanalı'nda yaşanan kargo gemisi krizi, dünya ticaretine ve lojistiğe yönelik büyük bir tehdidi ortaya koymuştu. Ancak şimdi, Panama Kanalı'nda yaşanan benzeri bir kriz, daha büyük çaplı etkileriyle gündeme geliyor.