Dünyanın dönüşü, zaman algımızla, saatlerle ve toplumla eşi benzeri görülmemiş bir şekilde oynama tehlikesi yaratıyor. Ama sadece bir saniyeliğine.

Tarihte ilk kez, dünya zaman tutucuları birkaç yıl içinde saatlerimizden bir saniye çıkarmayı düşünmek zorunda kalabilirler çünkü gezegen eskisinden biraz daha hızlı dönüyor. Nature dergisinde yer alan bir araştırmaya göre, saatler 2029 yılı civarında "negatif artık saniye" olarak adlandırılan bir saniyeyi atlamak zorunda kalabilir.

dunya-1-saniye1.jpg

Fransa Büyüklüğündeki Buz Kütlesinin Her Gün Sıçradığı Ortaya Çıktı Fransa Büyüklüğündeki Buz Kütlesinin Her Gün Sıçradığı Ortaya Çıktı

San Diego'daki Kaliforniya Üniversitesi Scripps Oşinografi Enstitüsü'nde jeofizikçi olan araştırmanın başyazarı Duncan Agnew, "Bu benzeri görülmemiş bir durum ve büyük bir olay" dedi. “Bu, Dünya'nın dönüşünde bir felakete ya da başka bir şeye yol açacak çok büyük bir değişiklik değil, ama dikkate değer bir şey. Bu da çok alışılmadık bir zamanda olduğumuzun bir başka göstergesi.”

dunya-1-saniye-3.jpg

Yeni bir çalışmaya göre bunun tam olarak ne zaman gerçekleşeceği insanlar tarafından belirlenecek; çünkü kutup buzunun erimesi Dünya'nın dönüşünü değiştiriyor ve zamanı da değiştiriyor.

Yıllar boyunca çok sayıda saniye eklendi. Ancak uzun bir yavaşlama eğiliminin ardından, çekirdeğindeki değişiklikler nedeniyle Dünya'nın dönüşü artık hızlanıyor. İlk kez bir saniyenin çıkarılması gerekecek.

dunya-1-saniye-2.jpg

Fransa'daki Uluslararası Ağırlık ve Ölçüler Bürosu Zaman Departmanı üyesi Patrizia Tavella, çalışmaya eşlik eden bir makalede "Negatif artık saniye hiçbir zaman eklenmedi veya test edilmedi, dolayısıyla yaratabileceği sorunların eşi benzeri yok" diye yazdı.