Güney Kıbrıs’ta yaşanan kedi ölümleri  dünya medyasında büyük yankı uyandırdı. 7 ayda 300 bin kedinin Ada’da FİP (Feline infektiyöz peritonit) hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi. Kıbrıs’ta meydana gelen söz konusu ölümlerin, burayı “ölü kedilerin adası”na çevirdiğini belirten uzmanlar, salgının İngiltere’ye de sıçramasından endişe edildiğini kaydetti. Bu endişenin nedeni, İngiltere’yle Kıbrıs arasında yoğun trafik bulunması.

İnsana bulaşır mı?

İnsana bulaşıp bulaşmadığına ilişkin uzmanlar açıklamalarda bulundu. Veteriner Hekim Tamer Dodurka, Güney Kıbrıs'ta FİP endemisi yaşandığını söyledi. Hastalığın yayılmasında çevresel faktörlere dikkat çekti.

FİP hastalığını NTV'ye değerlendiren Dodurka, "Karaciğere, bağırsaklara, karın boşluğuna yayılabiliyor. Bildiğimiz Corona virüsün kedi bünyesinde mutasyon geçirerek FİP'e dönüşmüş hali. Yabancı madde gibi algılayıp aşırı bağışıklık göstererek vücudun kendine zarar vermesi şeklinde özetlenebilr. Şöyle ki bu oluşan aşırı reaksiyon aşırı sitokin salgılanması, aşırı iltihap yayılıp damar iltihapları yapar. Damarın da bütünlüğü bozulduğu için karın boşluğuna kanı atabilir. Karında şişlik göğüste sıvı birikimi nedeniyle solunum zorluğu gibi ishal, yüksek ateş, güçten düşme. Neticede tedavi edilmezse ölümle sonuçlanan bir hastalık." dedi.