HABER MERKEZİ / SAYFA16

Okullarda Şahdamar Oyunu Tehlikesi! Okullarda Şahdamar Oyunu Tehlikesi!

Türk siyasi tarihi birbirinden ilginç olaylar yaşadı. Bunlardan biri de tam 69 yıl önce bugün yaşandı.

Kırşehir, 1921 'de bağımsız mutasarrıflıktı. Cumhuriyet döneminde ise il merkezi oldu. 1924'te Kırşehir'e; Avanos, Çiçekdağı, Hacıbektaş ve Mucur bağlan­dı. 1944'de de Kaman da ilçe haline gelince, Kırşehir'in ilçe sayısı beş oldu.

1950'deki seçim zaferinden sonra 1954  seçimlerinde de Demokrat Parti rüzgarı eser. 9 milyon seçmenin oy kullandığı 2 Mayıs 1954 seçimlerinin sonuçlarına göre Demokrat Parti 503, CHP 31, Cumhuriyetçi Millet Partisi ise 5 milletvekili çıkarır. Kırşehirli Osman Bölükbaşı'nın lideri olduğu Cumhuriyetçi Millet Partisi (CMP) önemli bir başarı elde eder.

Ancak o tarihte 'liste usulü çoğunluk sistemi' uygulandığı için bir şehirde en çok oyu olan, o ilin tüm milletvekillerine sahip olur. Kırşehir'de de yaşanan budur aslında ve DP 24,354 oy alırken CMP 34,374 oy alır. Böylece ildeki 5 milletvekili de CMP'li olur.

Menderes bu sonuçlara çok kızar. Bölükbaşı ile olan ikili rekabeti de bunda önemli rol oynar ve 1954 tarih ve 6429 sayılı kanunla Kırşehir ili, ilçe yapılarak Nevşehir'e bağlanır. Kırşehir'in ilçelerinden Çiçekdağı Yozgat'a, Kaman Ankara'ya, Hacıbektaş, Avanos ve Mucur ise Nevşehir'e bağlanır.

Ancak Kırşehirliler, hemşehrileri Osman Bölükbaşı'na sahip çıkar ve telgrafla Kırşehir’i köy de yapsalar, Bölükbaşı’yı o köye muhtar seçeceklerini Menderes’e bildirirler.

Aradan geçen 3 yılda gerek İnönü'nün gerekse CHP grubunun baskısıyla ve yeni seçimlere girmenin verdiği etki ile Kırşehir 1 Temmuz 1957'de yeniden il yapılır.  Bu yeni düzenlemede Kırşehir'e Çiçekdağı, Kaman ve Mu­cur bağlanmıştır. Hacıbektaş ve Avanos ise Nevşehir'e dahil edilmiştir. Akpınar (1987), Akçakent (1990), Boztepe (1990) yılında Kırşehir'in yeni ilçeleri olmuştur. Halen Kırşe­hir'e bağlı yedi ilçe vardır.