Araştırma Şirketi Areda Survey, 2-15 Mart tarihlerinde farklı kentlerde 7-18 yaş arası çocuğu bulunan 1.100 kişinin katılımıyla hazırladığı anketin sonucunu duyurdu.

‘Deprem ve Çocuk’ araştırmasına göre çocukların yüzde 66’sında yaşam motivasyonunda kayıp, yüzde 75’inde stres artışı ve gerginlik görüldü.

Katılımcıların yüzde 52’sinin çocuklarında okula gitmek isteğinde olumsuz düşünce değişikliği oldu. Yüzde 65‘i ise çocuklarının arkadaşlık ilişkilerinde problem oluşmadığını belirtti.

YARISI KABUS GÖRÜYOR

Yüzde 61'inin çocuklarında aileden ayrı kalma kaygısı oluştu, yüzde 55’inin çocuklarında ise güven eksikliği gözlemlendi.

Katılımcıların yüzde 60'ının çocuklarında ölüm korkusu/kaygısı, yüzde 64,6‘sının çocuklarında duygusal donukluk gözlemlendi. Yüzde 48'inin çocukları ise gece uykularında kâbus sorunu yaşıyor.

YANLARINDA OLDUĞUNU HİSSETTİRİN

Prof. Dr. Ahmet Akın, şunları söyledi: "Aileden ayrılma kaygısı ve stresin yüzde 60'ların üzerinde olması ciddi bir uyarı olarak görülmelidir. Ailelerin bu noktalarda çocuklarına daha fazla zaman ayırması, onların sosyal ortamlara adapte olmasına destek olması ve yanlarında olduklarını hissettirmesi son derece önemlidir."