HABER MERKEZİ / SAYFA16

Marmara Üniversitesi’nden Dr. Zübeyir Nişancı yürütücülüğünde, Ibn Haldun Üniversitesi’nden Dr. Önder Küçükural danışmanlığında ve Uluslararası İslami Düşünce Enstitüsü’nden (IIIT) Muhammed H. Alboğa koordinatörlüğünde gerçekleşen “Sayılarla Türkiye'de İnanç ve Dindarlık" raporu, mutluluk konusu ile ilgili bulgular da sunuyor.

Mutluluk köyde (mi)?

Katılımcıların yaşadıkları yerleşim bölgesine göre mutluluk oranlarını gösteren grafikte, kırsal yerleşim bölgelerinde yaşayan insanların, kentsel yerleşim bölgelerinde yaşayan insanlara kıyasla daha mutlu oldukları ya da mutlu hissettikleri görülüyor. Kentsel nüfusun sadece %48’i kendilerini mutlu veya çok mutlu hissettiğini ifade ederken bu oran kırsal nüfusta %62’ye yükselmekte. Mutsuz olduğunu veya hiç mutlu olmadığını belirten katılımcıların oranı hem kırsal hem de kentsel yerleşim bölgelerinde %17. Kendilerini “ne mutlu ne mutsuz” olarak tanımlayan katılımcıların oranı kentsel yerleşim bölgelerinde (%35) kırsal yerleşim bölgelerine kıyasla (%21) daha yüksek.

En mutsuz bölge Güneydoğu Anadolu

Araştırmaya göre, her ne kadar mutlu veya çok mutlu olduğunu ifade eden katılımcı oranı en yüksek Batı Marmara’da kaydedilse de kendilerini mutsuz veya çok mutsuz olarak tanımlayan katılımcılarının en yüksek olduğu bölge Güneydoğu Anadolu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kendini mutsuz veya çok mutsuz olarak tanımlayanların oranı %23. Güneydoğu Anadolu’dan sonra mutsuz veya çok mutsuz olduğunu belirten katılımcıların en yoğun olarak yaşadığı bölge ise İstanbul. İstanbul’da yaşayanların yaklaşık olarak beşte biri yani %19’u kendilerini mutsuz olarak gördüklerini dile getirmişler