HABER MERKEZİ / SAYFA16

Marmara Üniversitesi’nden Dr. Zübeyir Nişancı yürütücülüğünde, Ibn Haldun Üniversitesi’nden Dr. Önder Küçükural danışmanlığında ve Uluslararası İslami Düşünce Enstitüsü’nden (IIIT) Muhammed H. Alboğa koordinatörlüğünde gerçekleşen “Sayılarla Türkiye'de İnanç ve Dindarlık" raporu, ülkemizdeki önemli konularla ilgili bulgular sunuyor.

Sonuçlara göre, Türkiye’de yaşayan bireylerin yarısından fazlası -diğer bir ifade ile yaklaşık üçte ikisi- kendilerini bir şekilde dindar olarak görüyor. Araştırma bulgularına göre, kadınlar erkeklere kıyasla kendilerini daha çok dindar görme eğiliminde. Araştırmaya katılan kadınların %64’ü kendilerini dindar veya çok dindar olarak tanımlarken bu oran erkeklerde %61’e düşüyor.

Kırsal yerleşim bölgelerinde yaşayan katılımcıların %78’i kendilerini dindar veya çok dindar olarak görmekte. Bu oran kentsel yerleşim bölgelerinde yaşayan katılımcılar arasında %61’e kadar düşmekte.

Türkiye'de namaz kılmayanlar daha fazla

Türkiye’de hiçbir zaman namaz kılmayanlar veya nadiren namaz kılanların oranı sık sık veya her zaman namaz kılanların oranından fazla.

18 yaş üstü katılımcıların %39’u düzenli olarak, namaz kıldıklarını ifade etmişler. Buna karşılık “hiçbir zaman” namaz kılmaadıklarını veya “nadiren” kıldıklarını belirten katılımcıların oranı ise %41 olarak görülüyor.