Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Kemal Temel'in doktora tezi 'Gecekondu Site Rezidans' isimli kitap olarak İletişim Yayınları'ndan çıktı.
Kemal Temel kitabında, Türkiye’de inşaat sektörünün artan ivmesi ve kentsel dönüşümün de etkisiyle ortaya çıkan üç parçalı kentsel deseni analiz ediyor. İşçi siteleri, gecekondular, orta-üst sınıf “lüks” konutlar (veya rezidanslar). Bu üç kesit arasındaki çatışmaların, karşılaşmaların ve geçişlerin nasıl cereyan ettiğini inceleyen kitap, sınıf kimliklerinin inşa sürecinin canlı bir cephesini önümüze seriyor.
Bursa Uludağ Üniversitesi Doç. Dr. Şenol Baştürk 'Gecekondu Site Rezidans'ı sunuş yazısı şöyle;
"Elinizdeki çalışmaya benim asıl katkım, bir gözlemimi paylaşmaktan ibarettir. Bir yaz gününün sabahında Bursa’nın doğusundan batısına doğru hareket eden (buradan sembolik bir anlam çıkarmak da mümkündür) bir metro vagonunun içinde üniversite kampüsüne doğru gidiyordum. Vagon, hınca hınç doluydu. Sanayi işçilerinin, işyerlerinin ve Bursa’nın dağ köylerine gitmek isteyenlerin de aktarma duraklarının olduğu “küçük sanayi” istasyonuna gelindiğinde kalabalığın büyük bir kısmı metrodan indi. Tenhalaşan vagonda karşımda duran bir genç, yanındaki Bursa’yı fazla tanımadığı belli olan arkadaşına döndü ve “Şimdi sadece evler ve arabalar değil; insanlar da değişecek,” dedi. Sosyal olgular, genelde en net şekilde gündelik hayatın sıradan akışları içerisinde fark edilir. Gerçekten de arkadaşlar arasındaki bu konuşma, Bursa’da 20. yüzyılın sonunda baş döndürücü bir hıza ulaşan kentsel değişim sürecini, son derece açık biçimde anlatıyordu. Kent dokusu doğu-batı aksında genişlerken mekânlar, birbirinden neredeyse bir tabakanın katmanları gibi gözle görünür şekilde ayrışmıştı."