Kuru göz hastalığını, klimalı ortamlarda çalışanlar, günün büyük bir bölümünü bilgisayar ekranları başında geçirenler, sigara dumanı gibi durumlar tetikliyor. Tedavi edilmediği takdirde, kuru gözler uzun vadede ciddi göz rahatsızlıklarına hatta görme kayıplarına yol açabilir. Bu nedenle belirtilerinizin tanısı ve tedavisi için bir göz doktoruna danışmanız en doğru yoldur.

Kuru göz hastalığı, gözler yeterince gözyaşı üretmediğinde veya gözyaşı çok çabuk buharlaştığında göz yüzeyinin kurumasına bağlı olarak meydana gelen oküler yüzeyin karmaşık ve rahatsız edici enflamatuar bir göz rahatsızlığıdır.

Kuru göz hastalığı - göz kuruluğu nedir?

Kuru göz hastalığı, gözyaşının gözler için yeterli nemlenmeyi sağlayamadığında ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Gözyaşı birçok nedenden dolayı yetersiz kalabilir ve yapısı bozuk olabilir. 

Kuru gözün en sık sebepleri; yaşlılık, klimalı ortam, yoğun bilgisayar kullanımı, sigara dumanı, kirli-kuru hava gibi dış faktörler ve göz enfeksiyonlarıdır.

Göz kuruluğunun belirtileri nelerdir?

Genellikle her iki gözü de etkileyen belirtiler şunlardır:

  • Batma, yanma veya kaşınma hissi
  • Bulanık görme
  • Göz yorgunluğu
  • Gözlerin içinde veya çevresinde saydam ve yapışkan salgı (lifli mukus)
  • Işığa duyarlılık
  • Göz kızarıklığı
  • Gözlerde yabancı cisim hissi
  • Kontakt lens takmada zorluk
  • Tahrişe bağlı refleks göz yaşarması
  • Gece araç kullanımında zorluk

Nelere Dikkat Edilmeli

Kuru göz tedavisinde kuru ortamlardan kaçınmak ve dijital cihazları kullanırken ara vermek gibi yaşam tarzı değişikliklerinin yanı sıra gözyaşı kalitesini ve miktarını artırmak tedavinin omurgasını oluşturur.  A, C, E vitaminleri, Omega 3 yağ asitleri, Magnezyum, Çinko gibi mineraller kuru göz tedavisinde çok faydalıdır. Ancak kullanmak için doktorunuza danışarak doğru vitamin ve mineral desteği almak gerekir.

Tedavisi nasıl?

Kuru göz sendromunda tedavi öncelikle varsa göz kuruluğunu yaratan nedenin ortadan kaldırılması yönünde olmalıdır. Daha sonra eksilen gözyaşının replasmanına yönelik medikal tedavi ya da varolan gözyaşının kornea yüzeyinde daha fazla kalmasına yönelik gözyaşı kanalı tıkaçları uygulanması uygulanması şeklinde olabilir. Hastaların öyküleri kuru göze sebep olan durumları gösterebilir ve uygun tedavi bu sebeplerin ortaya çıkarılmasından sonra başlanmalıdır. Göz kuruluğuna eşlik eden sistemik hastalıklar tedavi edilmelidir. Romatolojik hastalıklar en başta gelen sistemik hastalıklardır.

Gözkapağı bozuklukları da sıklıkla kuru göz semptomlarına neden olabilmektedir. Mekanik gözkapağı bozuklukları cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Meibomian bezlerinin artmış sekresyonun temizlenmesi ılık kompresyon ve kirpiklerin mekanik temizliği, gerektiğinde de tetrasiklinli ilaçların kullanımı ile yapılır.

Medikal Tedavi: Kuru gözün en yaygın tedavisi suni gözyaşı içeren damla, jel ve pomadlardır. Suni gözyaşları düzgün bir gözyaşı tabakası sağladığından hasta konforunu sağlar. Suni gözyaşlarının kullanımının kolay olması ve yüzey toksisitesinin olmaması gerekmektedir. Suni gözyaşı içeriğindeki koruyucu maddeler gözyaşı film tabakasını bozarak kornea yüzeyini zarara uğratır. Suni gözyaşları sık kullanılabildiğinden koruyucu madde içermeyen tek kullanımlık suni gözyaşları en sık kullanılan ajanlar haline gelmiştir.

Tıkaçlar:  Alt punktum denilen gözyaşının alt kapakta emildiği küçük açıklığın kapatılması amacıyla geçici veya kalıcı olarak alt punktum tıkaçları veya kanal içi kollajen tıkaçlar kullanılabilir.

Hormon Tedavisi: Patogenezde de anlatıldığı gibi androjenlerin kuru göz semptomlarını azaltığı, anti-inflamatuar etki gösterdiği bilinmektedir. Bu tür çalışmalar umut verici olmakla birlikte araştırma seviyesindedir ve androjenlerin sistemik olarak değil, lokal etkili preparatları üzerinde çalışılmaktadır.