Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ekonomi"ye verdiği röportajda  tedbirlerinin etkinliğine yönelik, bugüne kadar harcama disiplini ve tasarruf tedbirleriyle toplam 814 milyar liralık tasarruf sağlandığı bilgisini verdi.

Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede güçlü bir maliye politikasının önemine vurgu yaptı ve 2025 yılında para politikasının gecikmeli etkilerinin kalıcı bir enflasyon düşüşü sağlayacağını belirtti.

Bakan Şimşek, ayrıca, borsa ve kripto vergilerinin artık gündemlerinde olmadığını, genel vergi oranlarını değiştirecek bir vergi paketinin ise mevcut bulunmadığını ifade etti.

Kredi ve kredi kartı borçlarında yasal takibe alınanlar 1 milyonu geçti Kredi ve kredi kartı borçlarında yasal takibe alınanlar 1 milyonu geçti

"HARCAMA DİSİPLİNİ VE TASARRUF TEDBİRLERİ SAYESİNDE 814 MİLYAR TL TASARRUF SAĞLANDI"

Şimşek, kendisine yöneltilen "Tasarrufta gelinen noktayla ilgili paylaşabileceğiniz veri var mı?" sorusunu şöyle yanıtladı:
Harcamalarda önceliklendirme ve tasarruf tedbirleri etkisini gösterdi. Depremi ve faiz harcamalarını hariç tutarak, geçmiş 10 yılın bütçe sapmasına, (yani TBMM tarafından onaylanan harcama miktarı ile gerçekleşen harcama miktarı farkına) baktığımızda yıllık ortalama yüzde 9,1’lik bir sapma görüyoruz. 2024 yılında sapmanın, geçmiş 10 yıl ortalamasının onda birinden az, yani yüzde 0,8 olduğunu görüyoruz. Geçmiş dönemdeki kadar sapma olsaydı, bu yıl ilave 814 milyar TL harcama olacaktı. Ancak harcama disiplini ve tasarruf tedbirleri sayesinde 814 milyar TL tasarruf sağlanmıştır. Bakın bu da milli gelirin yüzde 1,8’lik bir bölümüne karşılık geliyor.

Editör: Duygu KURUÇAY