HABER: MERYEM TORUN
KAMERA: SERHAT HALLAÇ
Türkiye ve Bursa yerel seçim sath-ı mailine girdi.
Doğru haber doğru adres diyerek Bursa ve ulusal medyanın özgün sesi Sayfa16 olarak, yerel seçim süresi boyunca, İtalik Medya partnerliğinde ve Nev-i Çeşni Restoran&Davet sponsorluğunda 'Kitabın Ortasından' programıyla adayların söylemlerine yer vereceğiz. Programımızın ilk konuğu CHP Mudanya Belediye Başkan Aday Adayı Deniz Dalgıç oldu.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin Mudanya için Belediye Başkan Aday Adayı, mühendis, iş insanı, sporcu ve eğitimci kimliğiyle bilinen Deniz Dalgıç, Mudanya için gerçekleştirmek istediği plan ve projelerini Sayfa16'nın yerel seçim özel programı Kitabın Ortası'ndan programında Sayfa16 Yazı İşleri Müdürü Cüneyt Alkış'a anlattı.
Son 25 yıldır Mudanya'da yaşayan Dalgıç, Mudanya Mürsel Köyü'nde kurduğu TED Bursa Koleji ile Mudanya'ya ve Bursa'ya önemli kazanımlar sağladı. Basketbolcu kimliğiyle de bilinen Dalgıç, eğitimci, iş insanı ve mühendis kimliğiyle oldukça vizyoner bir görüntü çiziyor.
"CHP'DEKİ DEĞİŞİM HAREKETİ BENİ UMUTLANDIRDI"
Siyasete girme sebebinin genel olarak Mudanya'nın sorunlarını dert edinmesi ve bunlara çözüm arayışından doğduğunu ifade eden Dalgıç,
"Mudanya'da yaşadığım için çok zaman geçiriyorum. Mudanya'nın artı ve eksilerini gözlemleme şansım oluyor. Her zaman Mudanya ile ilgili yapmak istediğim projeler vardı. Toplum hizmeti adına çalışmalar da yaptım. Fakat siyasete hep biraz mesafeli durdum. Son dönemde Cumhuriyet Halk partisindeki değişim hareketi beni umutlandırdı açıkçası. Bu değişimin artık siyasetçinin ve siyasi aktörlerin profilini değiştireceği umuduyla Mudanya için bu yola çıktım." sözleriyle Mudanya için değişim vaktinin geldiğini ifade ediyor.
"Mudanya 'Deniz'le kazanacak diyorsunuz. Mudanya Deniz Dalgıçla neler kazanacak?" sorusuna Mudanya'nın sahil şeridine ve ekonomik sorunlarına dikkat çekerek yanıt veren Dalgıç şu ifadeleri kullandı:
"MUDANYA'NIN KURTULUŞUNU DENİZ TURİZMİNDE GÖRÜYORUM"
"Biz gerçekten de Mudanya'nın denizle kurtulacağını düşünüyoruz. Çünkü 45 km'lik bir sahil şeridi var. Fakat bugüne kadar istediğimiz ölçüde Mudanya'nın sahil şeridini kullanıp bunu turizme katamamışız. Ben eşimle yazın yüzmeye giderim Mudanya'ya. Fakat böyle uygar ülkelerde olması gerektiği gibi soyunma, giyinme kabini, duş alacağınız çeşme gibi imkanlar yok. Orada oturup vakit geçireceğiniz yerler yok.
Bunun sebebi biraz da yetki karmaşası. Büyükşehir mi yetkili? İlçe Belediyesi'nin mi bunu yapması gerekir? gibi bir sıkıntı var. Herkes birbirinin ayağına dolanmış vaziyette. Dolayısıyla ben Mudanya'nın kurtuluşunu deniz turizminin geliştirilmesinde görüyorum. Buraya turisti getirerek Mudanya'nın ekonomisini geliştirebileceğimizi düşünüyorum.
"MUDANYA GÜNDEN GÜNE FAKİRLEŞİYOR!"
Mudanya'yla ilgili gördüğüm en önemli sorunlardan biri de gelir seviyesinin düşüklüğü. Bu kadar çok zirai tarım ürünleri olmasına rağmen durum böyle. Mudanya'nın zeytini, üzümü, kara inciri çok kıymetli ve bunlar ekonomik değeri olan ürünler. Fakat bundan Mudanya halkı yeterince faydalanamıyor. Bu yüzden de günden güne fakirleşiyor ve böylece ilçeden genç nüfusu kaybediyoruz. Çünkü gençler geçinemeyeceklerini görünce başka yerde çare arıyor. Biz gençleri ilçede tutmak istiyoruz. Mudanya nüfusunun 2020 sayımına göre yaklaşık yüzde 74'ü orta ve orta yaş üzeri. Bu çok sağlıklı bir nüfus dağılımı değil."
MUDANYA 365 GÜN TURİST AĞIRLAYABİLİR
Mudanya'nın müthiş bir kültürel mirasının olduğunu ifade eden Dalgıç, Türkiye'nin egemenliğinin tescillendiği Mudanya Mütarekesi'nin önemini anlattı ve Mudanya'nın bu anlamda gezilip görülmesi gerektiğini dile getirdi. Dalgıç şunları söyledi:
"Mudanya Mütarekesi, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'nı kazandığını belgeleyen anlaşmadır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nin Misakı Milli sınırları içerisinde egemenliğinin tescil edildiği ilk anlaşmadır. Dolayısıyla bence Cumhuriyetin temel taşlarından biridir. Bunun çok iyi anlatılması gerekir. Türkiye'deki her çocuğun gelip Mudanya Mütarekesi'nin yapıldığı yeri gezip görmesi gerekir. Müthiş bir kültürel miras var Mudanya'da. Geçmişten kalma çok güzel yapılar var. Bu yapılar da turizme kazandırılarak yeniden hayat bulabilir. Doğru bir planlama yapılırsa 365 gün, farklı turizm alanlarıyla ziyaret edilen bir ilçe olabilir Mudanya."
Geçtiğimiz günlerde Mudanya merkezli gerçekleşen depremle yeniden gündem haline gelen deprem gerçeğine de değinen Dalgıç, bir inşaat mühendisi olarak riskli yapılar için neler planladıklarından bahsetti:
MUDANYA'DA BİR AN EVVEL DEPREM ENVANTERİ ÇIKARMALIYIZ!
"Malesef 1999 yılından beri Mudanya'da depreme yönelik hiçbir şey yapamadık. Bir belediye başkanı'nın görevi yöre halkının sağlık, güvenlik huzur ve mutluluğunu sağlamak. Huzur için insanın gece yattığı yerde sabah uyanabileceğine emin olması gerekir. Fakat biz malesef Mudanya'daki deprem riski taşıyan yapıların envanterini henüz çıkaramadık. Bizim bir an evvel bu envanteri çıkarmamız ve bunların dönüşümü için bir takım projeler yapmamız lazım. Biz turizm projeleriyle bunu bir arada götürmek istiyoruz. Genellikle emekliler yaşıyor Mudanya'da. Dolayısıyla bu insanların kendi evlerini dönüştürebilme imkanları yok. Bunun için merkezi yönetim de bir şey yapmıyor. Ama biz Mudanya'yı doğru plan ve projelerle yeniden kurabiliriz."
*Serhat Hallaç, Deniz Dalgıç, Cüneyt Alkış, Meryem Torun
MUDANYA MARMARA'NIN RİVİERASI OLABİLİR!
Son olarak ulaşım sorununa alternatif yollar yaparak çözüm getireceğinden bahseden Cumhuriyet Halk Partisi Mudanya Belediye Başkan Aday Adayı Deniz Dalgıç, sözlerini şöyle noktaladı:
"Mudanya'nın bir de ulaşım sorunu var. Kumyaka'ya Trilye'ye Eşkel'e gitmek isteyen hep Mudanya'dan geçiyor. Dolayısıyla burada bir kilitlenme yaşanıyor. Halbuki biz yukarıdan yamaçlara alanlar açarsak ve buradan da dümdüz bir yol geçirirsek o zaman insanımız Mudanya'ya girmeden Ayazma'ya kadar gidebilecek." dedi ve ekledi, "Mudanya çok özel bir yer. Bu özelliklerini bir parlatırsak Mudanya Marmara'nın Rivierası olur. Bunu hep birlikte yapacağımıza inanıyoruz"