Günlük kiralık ev ve bungalovlarda mahremiyet ihlalleri endişe verici boyutlara ulaştı. Türkiye’nin farklı şehirlerinde peş peşe yaşanan bu iki olay, vatandaşların konaklama güvenliğini sorgulamasına neden oldu. Biri Sakarya’nın Sapanca ilçesinde diğeri de Denizli’de meydana gelen olaylarda, vatandaşlar kaldıkları odalarda gizli kamera düzeneği tespit etti.
OTEL ODASINDA GİZLİ KAMERA SKANDALININ İLKİ, NİSAN AYINDA PATLAK VERMİŞTİ
Gizli kamera skandalı ilk olarak nisan ayında Ramazan Bayramı tatili için İstanbul’dan Sakarya’nın Sapanca ilçesine gelen bir ailenin yaşadığı korkunç deneyimle gündeme gelmişti. Kiraladıkları bungalovun yatak odasında, ampul içine yerleştirilmiş bir gizli kamera fark eden aile, kameranın hem yatak odasını hem de jakuziyi görecek şekilde konumlandırıldığını fark edince soluğu polis merkezinde almıştı.
ÜÇLÜ PRİZE GİZLİ KAMERA YERLEŞTİRDİ
Şimdi de benzer bir olay Denizli’nin Pamukkale ilçesi Kınıklı Mahallesi’nde, günlük kiraya verilen bir apartta yaşandı. İHA’nın haberine göre evinin alt katını üç apart dairesine çeviren ev sahibi M.F., bu daireleri günlük olarak kiraya veriyordu. Ancak kiracılardan biri, odadaki üçlü prizde yanan bir ışıktan şüphelenerek prizi sökünce içerisine gizlenmiş bir kamera ve hafıza kartı buldu.
Diğer prizde de aynı düzeneğin yer aldığını fark eden kiracı, durumu polise ihbar etti. Olay yerine gelen ekipler, diğer dairelerde de benzer düzenekler tespit etti. Gözaltına alınan ev sahibi M.F., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
'GİZLİ DÜZENEKLERİN YERLEŞTİRİLDİĞİ YERLER GENELLİKLE PRİZ, SAAT VE LAMBA OLUYOR'
“Priz içinden çıkan kamera ve hafıza kartı, benzer durumlara karşı daha bilinçli olmamız gerektiğini gösteriyor” diyen Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, “Bu tür vakalar, özellikle günlük ya da kısa süreli kiralanan konaklama yerlerinde oluyor. Gizli düzeneklerin yerleştirilebileceği alanlar genellikle priz, duman dedektörü, saat, lamba ya da televizyon gibi sıradan ve göze batmayan eşyalar oluyor” dedi.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Turizmci ve Toplum Psikoloğu Dr. Ali Bilir ise “Konaklama yapılacak herhangi bir yerdeki odaya girildiğinde özellikle yatak başı, banyo, jakuzi, priz içleri, duman detektörleri ve dekoratif objeler dikkatle incelenmeli. Ampul içleri ya da saat gibi göze batmayan nesnelere gizlenmiş kamera sistemleri geçmişte de görülmüş vakalar arasında. Ayrıca odada cep telefonuyla Wi-Fi ağı taraması yapılabilir. Bilinmeyen cihazlar tespit edilirse mutlaka şüphelenilmeli” ifadelerini kullandı.
‘ODA KARARTILARAK CEP TELEFONUNUN FENERİYLE PRİZ İÇLERİ İNCELENMELİ’
Özellikle sosyal medyada otellerdeki güvenlik için önerilen ışık yansıması ya da fenerle tarama yöntemlerinin temel düzeyde işe yarayabileceğinin altını çizen Dr. Ali Bilir, “Gizli kameraların çoğu, lens yapısı gereği ışığı geri yansıttığından bu tür kontroller anlamlıdır. Özellikle oda karartılarak cep telefonunun feneriyle priz içleri, lambalar ve objeler dikkatlice incelenebilir. Ayna testi, uzaktan kumanda ile kızılötesi kontrol gibi yöntemler de destekleyici olabilir. Otellerde, güvenlik açısından çelik kasaların ya da sabitlenen aynaların arka tarafları da dikkatle incelenmeli” dedi.