CÜNEYT ALKIŞ / SAYFA16
Süper Lig, TFF 1. ve TFF 2. Lig tüm heyecanıyla devam ediyor. Geçtiğimiz hafta oynanan maçlarla başlayan TFF 3. Lig ile birlikte tüm profesyonel liglerde maçlar başlamış oldu.
Son dönemde ciddi maddi krizlerle boğuşan takımlar, sponsorluk anlaşmalarıyla elde ettiği gelirler sayesinde ödemelerini yapabiliyor, transferlere imza atabiliyor ya da yasak olan transfer tahtasını kaldırabiliyor. Bu anlamda da takımlar gelirlerini artırmak için farklı sponsorluk yöntemleri geliştirmeye çalışıyor. Basketbolda daha sık görmeye başladığımız bu yöntemler özellikle son dönemde futbolda da görülmeye başlandı. Bu yeni sponsorluk yöntemlerinin başında ise isim sponsorlukları geliyor.
Heyecanlı anların, ilginç enstantanelerin olduğu maçlarda dikkat çeken önemli bir ayrıntı da takımların ön isimleri oluyor. En az futbol kulüpleri kadar markalar da bu heyecana ortak oluyorlar. Kimisi takım ismiyle özdeşleşmişken kimisi ise çok abes durabiliyor. Bazı camialar isim sponsorluğunu ekonomik olarak zor günlerden geçtiğimiz bu şartlarda gereklilik olarak görürken, taraftarı hassas olan Bursaspor, Eskişehirspor, Kocaelispor, Sakaryaspor gibi bazı camialar da maddi olarak ne kadar zor zamanlar geçirirse geçirsinler sponsorluk ismine kesinlikle karşı çıkıyor.
Süper Lig’de 11 takımın isim sponsoru var
Özellikle maddi krizi daha çok yaşayan Anadolu ekipleri, yaptıkları sponsorluk anlaşmalarıyla gelir elde ederek ayakta kalmaya çalışıyor. 19 takımlı Süper Lig’in yarıdan fazlası isim sponsoru almış durumda. Medipol Başakşehir, Yukatel Kayserispor, Fravport Tav Antalyaspor, Bitexen Giresunspor, Arabam.com Konyaspor, Corendon Alanyaspor, Vavacars Fatih Karagümrük, Demir Grup Sivasspor, MKE Ankaragücü, Hangikredi Ümraniyespor ve Atakaş Hatayspor, Süper Lig'de isminin önüne sponsor alan takımlar.
Alt liglerde de durum aynı
Maddi gelirin çok daha az olduğu TFF 1. TFF 2. ve TFF 3. Lig’deki takımlar da benzer gelir modelini uyguluyorlar. Süper Lig’e göre daha az takımın isim sponsorluğu alması ise dikkat çekiyor. Bunun nedeni alt liglerde kulüplerin daha çok Belediye destekli veya AŞ olarak yönetilmesinden isim sponsorluğuna ihtiyaç duymaması.
4 takımdan birinin isim sponsoru var
19 takımlı TFF 1. Lig’de 3 takım, 39 takımlı TFF 2. Lig’de 9 takım, 53 takımlı TFF 3. Lig’de ise 6 takım, isminin önüne sponsorluk almış durumda. Profesyonel liglerde toplam 130 takım var ve bunlardan 29'unun yani yüzde 22'sinin isim sponsoru var.
Firmalar da gönüllü
Aslında bu gelir yöntemi kazan kazan modelini içeriyor. Futbol takımları bu sponsorluktan gelir elde ederken, markalar da iletişim ve reklam çalışmalarını tüm dünyanın en çok izlediği spor dalı futbol üzerinden gerçekleştiriyorlar. Büyüyen futbol ekonomisi içerisinde böylece hem markalar hem de futbol takımları kazanmış oluyor.